Ibland vill barnet inte, det rent av vägrar, sitta på pottan. I den här artikeln ger vi dig några tips på hur ni kan komma vidare med potträningen.
Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.
Problem
Ni befinner er i början på potträningen och upptäcker att barnet inte vill sitta på pottan alls.
Varför händer detta?
Detta händer därför att hela situationen är ny och det är mycket att ta in. Pottan är en ny plats att kissa och bajsa på och det känns troligtvis osäkert för barnet just nu. Det är vanligt i början men går över.
För barn som är känsliga för hur saker känns mot kroppen kan pottan också upplevas som kall och hård att sitta på.
Vad kan du göra?
Börja med att bekräfta ditt barns känslor genom att säga t.ex. “Jag förstår att det här känns nytt och lite konstigt för dig.”
Använd inte ord som “rädd för pottan” eller annat negativt som kan öka osäkerheten.
Föreslå att ni kan undersöka pottan tillsammans “Kom så tar vi reda på vad det här är för en grej”.
Ta upp pottan, vänd på den, beskriv den för ditt barn, banka lite på den för att visa att den är gjord av plast.
Be ditt barn känna på den, prova att lyfta den. Testa att hälla lite vatten i pottan och låt ditt barn öva på att hälla ut det i toaletten.
På det här sättet involverar du ditt barn att bekanta sig med pottan, vilket kan öka förtroendet för den.
Ett annat tips du kan prova är att låta ett syskon eller kanske ett grannbarn demonstrera hur de sitter på pottan. Att se ett annat barn göra det hjälper till att avdramatisera och visa att detta är rätt och helt normalt, något som andra barn också gör.
Prova att lägg en handduk över halva pottan så att den känns skönare att sitta på och inte så kall.
Även om det är enklare att använda en potta i fas 1, så kan det vara så att ditt barn föredrar att sitta på toaletten med en ring istället.
Det kan helt enkelt vara så att ditt barn tycker att toaletten känns “mer rätt” eftersom det är den som de andra personerna i familjen använder. Bara att testa sig fram.
Om ditt barn sätter sig på pottan, men snabbt går iväg igen, så kan det bero på att barnet provar sig fram. Barnet sitter en kort stund, känner efter och går sen iväg. Ofta upprepas detta många gånger och det är helt enkelt barnets sätt att bekanta sig med pottan. Låt det ske.
Om du provat tipsen ovan men upplever att ditt barn fortfarande absolut inte vill sitta på pottan, så finns ett bra knep:
Istället för pottan kan du använda ett engångsplastglas att fånga kisset i. Det finns de som är rätt mjuka i plasten och som man kan böja utan att de går sönder. Ett sånt glas kan man ha i fickan och snabbt dra upp när man ser att det är kiss på gång.
Så fort du ser att ditt barn börjar kissa, håll fram glaset och försök fånga lite kiss i det. Sen säger du “titta – du har kissat i glaset!” med glad och stolt röst.
Sen kan ni tillsammans gå och hälla ut i toan och spola.
Då får barnet känna att hen lyckas och det är väldigt viktigt precis i början för att hjälpa barnet behålla motivationen.
Fira och visa glädje på det sätt som känns rätt för dig.
Fortsätt med glaset tills detta fungerar bra, tillslut kanske barnet tom. säger till eller vill fylla hela glaset o.s.v. Detta kan vara ett väldigt bra “försteg” till att göra det på pottan och det kan hjälpa barnet över rädslan.
Allteftersom barnet kommer en bit på väg med att lära sig förstå kroppen och kunna kontrollera den, kommer ni kunna arbeta in pottan i bilden.
Två boktips som kan hjälpa
1. Eine slutar med blöja
Barnboken Eine slutar med blöja stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.
”För oss lossnade det på riktigt när jag beställde hem boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc. ”
Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.
2. Pottkalendern från Blöjfri.se
Pottkalendern från Blöjfri.se är ett pedagogiskt och roligt stöd för att hjälpa ditt barn i olika låsta situationer under potträningen. Karaktärerna i kalendern blir förebilder för barnet och inspirerar till att göra likadant. Pottkalendern innehåller dessutom två visuella stöd som är särskilt framtagna för barn som tycker det är jobbigt att bajsa på pottan. Syftet är att avdramatisera och ge barnet positiva mentala bilder.
Du kan läsa mer och köpa Pottkalendern här.
Ny här?
Skulle du vilja få en komplett plan att följa för er potträning? Vår bok Potträning på 3 dagar har hjälpt tusentals familjer att snabbt bli av med blöjorna.
Över 103 217 nöjda familjer
Andra hjälpartiklar
Mitt barn vill inte vara naken!
Jobbig start, barnet vill ta på blöjan igen
Barnet förstår inte hur man “får ut” kisset
Går undan och gömmer sig för att kissa/bajsa
Slutar kissa vid lyft till pottan
Inga tydliga signaler för kiss eller bajs
Inget bajs sedan starten på potträningen
Säger “kissa” för att slippa sova
Fas 2 fungerar inte, allt kommer i byxorna
Rädd för att kissa och håller sig länge
Förskolan funkar inte, hemma går bra
Mitt barn tar inga egna initiativ till pottan
Ständigt kiss/bajs i byxan trots kämpat länge
Återfall, eller “bakslag” i potträningen
När bör man avbryta potträningen?
Allmänt om potträning
Startpunkt för dig som är nyfiken på potträning