Säger ”kissa” flera gånger vid läggdags, för att slippa sova

Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.

Problem

Ett scenario som väldigt många familjer upplever precis i början av potträningen, är att när barnet väl ligger nedbäddat i sängen så säger/indikerar barnet att det behöver gå på pottan och kissa. När barnet väl sitter på pottan så kommer det ingenting. Man lägger då barnet i sängen igen och sen upprepas proceduren om och om igen.

Varför händer detta?

Självklart kan det vara så att barnet faktiskt behöver gå på pottan, och att barnet inte riktigt fått in tekniken för att få ut kisset ännu. Då kan man behöva gå flera gånger innan något kommer.

Men ofta handlar det om att barnet har insett att om det säger att det behöver gå på pottan så får det vara uppe en liten stund till, istället för att sova.

Vad kan du göra?

Vårt förslag är att man låter barnet gå t.ex. två gånger för att känna efter om något kiss behöver komma ut. Om inget har kommit efter två försök så är det så. Du kan säga “Nu har vi gjort två försök och det kom inget kiss, nu sover vi istället. Om du behöver kissa på natten så ropa på mig, då kommer jag och hjälper dig direkt”. Efter några tillfällen brukar det vända.

Boktips som kan hjälpa

Barnboken Eine slutar med blöja stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.

”För oss lossnade det på riktigt när jag beställde hem boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc. 🙂

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.

Ny här?

Skulle du vilja få en komplett plan att följa för er potträning? Vår bok Potträning på 3 dagar har hjälpt tusentals familjer att snabbt bli av med blöjorna.

Över 25 371 nöjda familjer

Mer info + köp här

Andra hjälpartiklar

Mitt barn vill inte vara naken!

Jobbig start, barnet vill ta på blöjan igen

Barnet förstår inte hur man “får ut” kisset

Går undan och gömmer sig för att kissa/bajsa

Slutar kissa vid lyft till pottan

Inga tydliga signaler för kiss eller bajs

Inget bajs sedan starten på potträningen

Vägrar sitta på pottan

Fas 2 fungerar inte, allt kommer i byxorna

Vägrar rutinpottning

Rädd för att bajsa

Rädd för att kissa och håller sig länge

Dag 5, när ska det lossna?

Förskolan funkar inte, hemma går bra

Mitt barn tar inga egna initiativ till pottan

Ständigt kiss/bajs i byxan trots kämpat länge

Återfall, eller “bakslag” i potträningen

När bör man avbryta potträningen?

Allmänt om potträning

Startpunkt för dig som är nyfiken på potträning

[index]
[index]