Så hjälper du ditt barn att gå till pottan på eget initiativ

Har ni varit igång med potträningen ett tag, men utan att ditt barn tar några egna initiativ till pottan? Det kommer, men du kan behöva hjälpa processen på traven lite.

Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.

Problem

Barnet tar fortfarande inga egna initiativ till att gå till pottan, trots att ni varit igång ett tag.

Varför händer detta?

En del barn börjar att säga till väldigt tidigt i processen, redan efter några dagar. För majoriteten av barn tar det några veckor och är något som byggs upp långsamt.

Barnet kanske tar 1-2 initiativ själv i veckan initialt, för att därefter långsamt göra det oftare och oftare tills det blir mer pålitligt. Det är olika för alla och alltså helt normalt att det tar några veckor.

En vacker dag vaknar du upp och tänker inte så mycket på det här längre. Då vet du att det sitter 😃

Var bara lugn, den dagen kommer!

Vad kan du göra?

Det du ska försöka undvika är att rutinpotta ditt barn för ofta. Det är lätt att ta till ett extra rutintillfälle om dessa brukar fungera bra, bara för att undvika en olycka.

Alltför många rutinpottningar gör nämligen att ditt barn förlitar sig på dig för när det är dags att kissa, istället för att lära sig att känna efter själv. Detta gör att processen med eget initiativ kan dra ut på tiden. Utgå därför ifrån barnets signaler och be barnet att gå till pottan när du ser att det finns ett behov.

Ett tips är att göra barnet uppmärksam på sitt eget kroppsspråk vid dessa tillfällen. Säg tex. “Nu stampar du med fötterna, jag tror att du behöver kissa. Din potta står i hörnet.” Då gör man barnet uppmärksam på vad som händer i kroppen och uppmanar barnet att gå till pottan men utan att peka med hela handen.

Du kan också ställa en fråga när du ser signalen – “Känner du att du är kissnödig nu? Du stampar med fötterna. Kom så går vi och kissar”.

Ett annat jättebra tips är att prata om känslan av att vara kissnödig eller bajsnödig. Upprepa detta när du själv är nödig, säg t.ex. att ”nu känner jag att jag är jättekissnödig” och att du måste gå till toaletten och kissa. Säg detta varje gång du går på toaletten och ta gärna barnet med dig. Du kan lägga till lite kroppsspråk också, t.ex. stampa lite med fötterna, hålla dig för magen eller stå med benen ihop. Visa verkligen att du är kissnödig eller bajsnödig så barnet förstår med din hjälp vilken känsla det är hen ska hålla koll på.

För att prata om känslan av att bajset ska komma ut så kan du använda dig av en klump med modellera som du håller inne i handen. Knyt näven så att det ser ut som en ändtarmsöppning nere vid ditt lillfinger. Kläm sen ut en liten bit ”ur rumpan” och visa ditt barn hur det går till när vi bajsar och vad som händer i rumpan. Kläm ut en längre bit och säg att nu är bajset redan ute, du måste säga till mig innan bajset kommer ut (visa så att barnet bara ser pyttelite lera inne i “rumpan”. Upprepa detta ofta och prata om känslan. Det hjälper förståelsen och därmed det egna initiativet på traven.

Du kan också testa imitationsinlärning. Ta ett gosedjur eller en figur som ditt barn tycker om och låt det gå på pottan. En leksakspotta är perfekt, men vilken liten behållare som helst funkar som ”potta”. Häll lite vatten i pottan (när ditt barn inte ser) och ställ den bredvid ditt barns potta. Sätt gosedjuret på pottan och sen visar du kisset och säger “Nallen gick till pottan och kissade när han kände sig kissnödig”. Detta kan inspirera barnet att göra likadant 🙂. Du kan göra samma sak med bajs genom att använda chokladflingor. Göm en flinga i handen och låt nallen säga “Det trycker i magen, jag behöver bajsa.” Säg sen ”Kom så hjälper vi nallen till pottan”. När du sätter nallen på pottan smyger du ned chokladflingan samtidigt. Låt ditt barn själv se efter om nallen har bajsat i pottan. Spännande! Sen spolar ni ned nallens kiss eller bajs i toaletten tillsammans. Du kan också låta nallen kissa på golvet och involvera ditt barn i en dialog om det.

Det här tipset kommer föräldern Daniela Lambert i vårt supportforum, som också tagit den fina bilden nedan 🙂

Två boktips som kan hjälpa

1. Eine slutar med blöja
Barnboken Eine slutar med blöja
stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.

”För oss lossnade det på riktigt när jag beställde hem boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc. 🙂

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.

2. Pottkalendern från Blöjfri.se
Pottkalendern från Blöjfri.se är ett pedagogiskt och roligt stöd för att hjälpa ditt barn i olika låsta situationer under potträningen. Karaktärerna i kalendern blir förebilder för barnet och inspirerar till att göra likadant. Pottkalendern innehåller dessutom två visuella stöd som är särskilt framtagna för barn som tycker det är jobbigt att bajsa på pottan. Syftet är att avdramatisera och ge barnet positiva mentala bilder.

Du kan läsa mer och köpa pottkalendern här

Ny här?

Skulle du vilja få en komplett plan att följa för er potträning? Vår bok Potträning på 3 dagar har hjälpt tusentals familjer att snabbt bli av med blöjorna.

Över 25 371 nöjda familjer

Mer info + köp här

Andra hjälpartiklar

Mitt barn vill inte vara naken!

Barnet förstår inte hur man “får ut” kisset

Går undan och gömmer sig för att kissa/bajsa

Slutar kissa vid lyft till pottan

Inga tydliga signaler för kiss eller bajs

Vägrar sitta på pottan

Vägrar rutinpottning

Rädd för att bajsa

Rädd för att kissa och håller sig länge

Dag 5, när ska det lossna?

Fas 1 gick bra, fas 2 = total kaos

Förskolan funkar inte, hemma går bra

Återfall, eller “bakslag” i potträningen

När bör man avbryta potträningen?

Allmänt om potträning

Startpunkt för dig som är nyfiken på potträning

[index]
[index]