Så hjälper du ditt barn att kissa/bajsa på förskolan

Att barn inte vill använda pottan eller toaletten på förskolan är vanligt. Här förklarar vi vad det kan bero på och ger tips på vad du kan göra för att vända situationen.

Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.

Problem

Barnet kissar och bajsar på pottan hemmavid, men på förskolan går det inte lika bra. Det blir ofta kiss eller bajs i byxorna.

Varför händer detta?

Det är vanligt att barn inte vill bajsa eller kissa på förskolan av olika anledningar. Här måste man leka detektiv och försöka förstå vad det är som just ert barn inte tycker om med den situationen.

Det kan vara väldigt frustrerande att det blir så här eftersom du vet att det går så bra hemma och kanske även på andra ställen.

Kanske får ni höra från personalen att ert barn helt enkelt inte är “redo” att vara blöjfri, eftersom det sker så många “olyckor”?

Vill de sätta på en blöja igen?

Det här problemet har ingenting med “redo” att göra, då skulle det ju inte fungera hemmavid – eller hur?

Utan det här handlar ofta om att barnet behöver känna sig trygg i att utföra sina behov i den nya miljön som förskolan innebär.

Även om barnet gått på förskolan länge så blir det en helt ny situation att vänja sig vid som blöjfri.

Många gånger blir det lite extra tvätt i början, men det sker ofta i en övergångsfas och blir bättre när barnet känner sig tryggare.

Det kan också vara så att barnet behöver få vara ifred mer, och inte tycker om att ha andra ”främmande” personer som hjälper till eller andra barn som tittar på.

Detta är ju egentligen helt naturligt, vem vill inte vara ifred på toaletten?

Fundera över om detta kan vara en möjlig orsak utifrån hur det brukar vara hemmavid.

Personalens attityd och villighet att samarbeta med er är naturligtvis också väldigt viktig för att det ska kunna fungera.

Barnets känsla av trygghet påverkas mycket av om det är en positiv och accepterande atmosfär, eller om stämningen är negativ och anklagande.

Vad kan du göra?

Steg 1 är att prata med ditt barn i lugn och ro och fråga varför hen inte vill använda pottan eller toaletten på förskolan.

Lyssna noga på vad barnet säger.

Fråga vid några olika tillfällen och se om du får olika svar som kan ge ledtrådar.

När du har pratat med ditt barn så är nästa steg att du går med barnet på toaletten vid hämtning och lämning.

Därmed bygger barnet upp sin förtroende för den nya miljön med din hjälp.

När det känns okej att kissa på förskolan med din hjälp, så kan det bli en språngbräda till att klara det även med personalens hjälp.

När du gör detta behöver du också vara uppmärksam på vad barnet säger och gör där inne. Var uppmärksam på allt som kan ge en förklaring till vad det är hen inte tycker om.

Ny här?

Är du trött på långdragen potträning som aldrig tycks fungera? Vår bok Potträning på 3 dagar har hjälpt tusentals familjer komma på rätt spår och bli helt klara (även på natten).

Över 25 371 nöjda familjer

Mer info här

Hur sitter barnet?

Kanske barnet sitter dåligt på förskolans toaletter? Finns det en potta eller är det bara toaletter som används? Är dit barn rädd för ljudet när toaletten spolar?

Rutinkissar

Potträningsmetoden syftar som bekant till att barnet lär sig känna igen kroppssignalerna för kiss/bajs, och agerar på dessa. Att då bli tillsagd att sätta sig på pottan/toaletten när man inte behöver blir väldigt konstigt.

Så om ditt barn redan är självständigt och säger till när hen behöver gå, så kan styrande rutinkissar ställa till det. Vår rekommendation är då att prata med personalen och förklara metoden samt hur ert barn kommunicerar. Samt också förklara att hen säger till när hen behöver gå på pottan, och att de bör undvika rutinkissningar (eller att de åtminstone inte tvingar barnet att rutinkissa, utan istället erbjuder pottan, och accepterar barnets val).

Det underlättar också väldigt mycket för förskolepersonalen om du också ger dem bonusmaterialet som kom med boken. Det ger personalen en inblick och förståelse för metoden.

Behöver ditt barn lugn och ro?

Om er förskola anser att de måste använda rutinkissning på alla barnen, så bör du ta reda på hur det går till. Går alla barnen samtidigt? Står personalen och tittar på?

Ditt barn kanske inte alls tycker om det och behöver få vara ifred mer. Läs gärna artikeln om barn som går undan för att kissa/bajsa.

Kanske hen kan få gå sist? Kanske dörren kan få vara stängd så att inga andra barn kan komma in när ditt barn går på pottan?

Är toaletterna fräscha?

Luktar det illa på förskolans toalett eller känns det smutsigt? Vissa barn har väldigt känsligt luktsinne och publika toaletter kan upplevas som äckliga.

I så fall kan du ta ditt barn med dig på morgonen, torka av toaletten eller pottan tillsammans så att barnet ser att den är ordentligt ren.

Låt ett annat barn demonstrera

En annan idé är att personalen ber något annat barn som kanske är lite äldre, någon ditt barn brukar leka med, att visa hur man gör på toaletten.

Det kan göra underverk, särskilt om det är ett barn som ditt barn ser upp till.

Köp likadan som hemma

Ett annat tips ni kan prova är att köpa en likadan toaring eller potta som ni har hemma. Det kan vara så att barnet har bundit sin trygghet till just den ringen/pottan så att säga, och att andra inte känns lika trygga.

Så här skriver en förälder:

”Vår dotter på 1 år och 7 månader fick vi blöjfri hemma på 5 dagar efter nyår. Första och andra dagen på förskolan vägrade hon pottan och sa inte ens till när hon behövde gå. Tredje dagen hade vi köpt en likadan potta som hemma och pimpat den med klistermärken som fick vara kvar på föris (hon älskar katter!). Lämnade och hämtade henne i samma byxor resten av veckan.”

Var med på förskolan

Det vi också varmt rekommenderar är att du är med ditt barn på förskolan kanske 1-2 hela dagar. Då kan du med hjälp av din trygghet hjälpa barnet över tröskeln i den nya miljön både lättare och snabbare.

Du kan också se hur barnet fungerar i den nya miljön, t.ex. hur barnet reagerar på att fler går samtidigt till toaletten, eller om barnet föredrar toalett eller potta.

För många går det betydligt lättare på förskolan efter någon vecka.

Stå på dig för rätten till ett blöjfritt barn på förskolan! Läs tipsen i boken på nytt och hänvisa till utdraget från läroplanen. Formulera dina argument i förväg innan ni tar diskussionen.

Från en förälder i gruppen:

”Lite pepp, när man står mitt i och det känns ganska hopplöst: Vår dotter kom förra måndagen till föris utan blöja. Måndag och tisdag höll hon sig hela tiden, 5 timmar (!) och ville absolut inte kissa där. Dag tre hände tre olyckor, på torsdagen en olycka men på eftermiddagen vågade hon äntligen gå på toaletten på förskolan. Så dag 5 och idag har hon sagt till varje gång och varit helt torr. Dag 1-3 var jag riktigt skeptisk till om det skulle funka, men vips så gick det! Ha tålamod och is i magen. Det kan vända snabbt!”

Två boktips som kan hjälpa

1. Eine slutar med blöja
Barnboken Eine slutar med blöja
stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.

Vill bara tipsa alla som har problem på förskolan om att våga prata ut med pedagogerna, och att barnboken “Eine slutar med blöja” kan vara en isbrytare. Efter en hård start nu efter sommaren med otaliga olyckor på förskolan och pedagoger som satt på blöja under dagen, trots att vi bett att de inte ska göra det, har vi äntligen nått en vändning! 🙂 Tog mod till mig och pratade med pedagogerna samt tog med mig “Eine-boken”, som sonen älskar, till förskolan. Det var som att pedagogerna fick en aha upplevelse av att läsa barnboken, de fattade äntligen vilken metod vi jobbade utifrån och det kändes som vi fick ett helt nytt mycket mer seriöst bemötande. Nu har förskolan beställt en egen Eine-bok och läst kapitlet om förskolan ihop med barnen eftersom så många slutat med blöja under sommaren, och det väcker många tankar hos barnen. Pratade med en pedagog igår som tackade och sa att det var en stor lättnad för dem att få ett verktyg i potträningen genom mitt tips om barnboken. Även om vi får med påsar med kissade kläder hem nu med är det inte längre varje dag och framförallt är kommunikationen och stämningen med pedagogerna SÅ mycket bättre och de har helt slutat sätta på blöja på dagarna trots att det händer olyckor. Känner mig så peppad och glad av detta och hoppas det kan inspirera andra!

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.

2. Pottkalendern från Blöjfri.se
Pottkalendern från Blöjfri.se är ett pedagogiskt och roligt stöd för att hjälpa ditt barn i olika låsta situationer under potträningen. Karaktärerna i kalendern blir förebilder för barnet och inspirerar till att göra likadant. Pottkalendern innehåller dessutom två visuella stöd som är särskilt framtagna för barn som tycker det är jobbigt att bajsa på pottan. Syftet är att avdramatisera och ge barnet positiva mentala bilder.

Du kan läsa mer och köpa pottkalendern här

Supportforum ingår i bok-köpet

När du köper boken Potträning på 3 dagar ingår access till vårt supportforum med över 7481 medlemmar.

Över 25 371 nöjda familjer

Mer info + köp här

Andra hjälpartiklar

Mitt barn vill inte vara naken!

Barnet förstår inte hur man “får ut” kisset

Går undan och gömmer sig för att kissa/bajsa

Slutar kissa vid lyft till pottan

Inga tydliga signaler för kiss eller bajs

Vägrar sitta på pottan

Vägrar rutinpottning

Rädd för att bajsa

Rädd för att kissa och håller sig länge

Dag 5, när ska det lossna?

Fas 1 gick bra, fas 2 = total kaos

Mitt barn tar inga egna initiativ till pottan

Återfall, eller “bakslag” i potträningen

När bör man avbryta potträningen?

Allmänt om potträning

Startpunkt för dig som är nyfiken på potträning

[index]
[index]