Så hjälper du ditt barn att ”få ut” kisset när ni pottränar

Har ditt barn svårt att förstå hur hen kan ”få ut” kisset på pottan? I den här artikeln ger vi dig några tips för att underlätta.

Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.

Problem

Barnet sitter en lång stund på pottan utan att något kommer, trots att du vet om och kan se att ditt barn är kissnödigt. Tillslut går barnet därifrån och en minut senare kommer allt på golvet. Känner du igen dig?

Varför händer detta?

Detta är jättevanligt i början på potträningen, och beror helt enkelt på att barnet inte har lärt sig att kontrollera blåsan ännu.

Troligtvis har barnet inte riktigt förstått hur man kan göra för att få ut kisset på begäran så att säga. Därför kommer det på golvet senare när barnet slappnar av och inte fokuserar på det så mycket.

Vad kan du göra?

För att hjälpa ditt barn förstå hur man kan få ut kisset finns några knep att ta till:

1. Ta med ditt barn när du själv går
Varje gång du själv går på toaletten för att kissa, ta med ditt barn och låt barnet sitta på pottan samtidigt som du. Sjung tillsammans eller prata lite om ditt och datt. Ljudet av att någon annan kissar hjälper många barn att slappna av och släppa fram kisset.

2. Porlande vatten
Sätt på kranen i badrummet, gärna så att det porlar ned i en liten kopp med vatten. Detta skapar exakt samma ljud som när man kissar i toaletten, och det hjälper många att slappna av och få ut kisset.

3. “Hästläppar”
När barnet sitter på pottan, “frusta” som en häst med läpparna och uppmana ditt barn att härma dig. Även detta hjälper barnet att slappna av och på så sätt släppa ut kisset.

4. Blås bubblor
Låt ditt barn blåsa bubblor genom ett sugrör ned i ett glas med vatten. Detta är både roligt och hjälper barnet att slappna av i rätt muskler.

5. Ljummet vatten på fötterna
Detta fungerar jättebra! Låt ditt barn ha fötterna i en balja med ljummet vatten när barnet sitter på pottan. Hjälper barnet att tömma blåsan. Kan även användas i duschen genom att spola ljummet vatten över fötterna.

Tålamod är också en viktig nyckel i detta, sitt bredvid ditt barn när hen sitter på pottan och sjung, läs, eller ställ frågor till barnet som hen får fundera på en stund. Då tas fokus bort från pottan och att kissa, vilket kan hjälpa barnet att slappna av.

Alla dessa knep är värda att prova och syftar till att hjälpa barnet få ut kisset, och därmed förstå hur de ska göra när de sitter på pottan och behöver kissa.

Hoppas det kan hjälpa dig och ditt barn att komma vidare i potträningen 🙂

Stöttande bok för barnet

Barnboken Eine slutar med blöja stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.

”För oss lossnade det på riktigt när jag beställde hem boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc. 🙂

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.

Ny här?

Skulle du vilja få en komplett plan att följa för er potträning? Vår bok Potträning på 3 dagar har hjälpt tusentals familjer att snabbt bli av med blöjorna.

Över 25 371 nöjda familjer

Mer info + köp här

Andra hjälpartiklar

Mitt barn vill inte vara naken!

Jobbig start, barnet vill ta på blöjan igen

Går undan och gömmer sig för att kissa/bajsa

Slutar kissa vid lyft till pottan

Inga tydliga signaler för kiss eller bajs

Inget bajs sedan starten på potträningen

Vägrar sitta på pottan

Säger ”kissa” för att slippa sova

Fas 2 fungerar inte, allt kommer i byxorna

Vägrar rutinpottning

Rädd för att bajsa

Rädd för att kissa och håller sig länge

Dag 5, när ska det lossna?

Förskolan funkar inte, hemma går bra

Mitt barn tar inga egna initiativ till pottan

Ständigt kiss/bajs i byxan trots kämpat länge

Återfall, eller “bakslag” i potträningen

När bör man avbryta potträningen?

 

Allmänt om potträning

Startpunkt för dig som är nyfiken på potträning

[index]
[index]