Potträning bakslag – 9 möjliga orsaker

Återfall, eller ”bakslag” i potträning är väldigt vanligt och händer de flesta barn någon gång på vägen. I den här artikeln beskriver vi 9 vanliga orsaker du kan tänka igenom och undersöka för att hitta anledningen i just ert fall.

Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.

Problem:

Efter att allt fungerat bra under en tid börjar barnet nu plötsligt att kissa eller bajsa i byxorna igen, och säger inte till längre.

Man kan också uppleva att barnet “inte bryr sig” längre, och väljer att kissa och bajsa i byxorna med flit.

Det kan vara så, men ofta är det en annan anledning som ligger till grund.

Varför händer detta?

Att barnet har en period då kiss och bajs plötsligt kommer i byxorna igen är väldigt vanligt. Det händer de flesta barn någon gång på vägen.

När man inte förstår varför det händer så kan det kännas väldigt frustrerande.

Då är det bäst att börja leta efter orsaken 🙂

Anledningarna kan vara många och man får leka detektiv för att försöka ringa in problemet.

Vad kan du göra?

Nedan beskriver vi vanliga orsaker som du kan tänka igenom och undersöka för att hitta anledningen i just ert fall.

Mår inte fysiskt bra

När barnet inte mår bra i kroppen på något sätt så påverkar det ofta förmågan att hålla sig torr. Om barnet håller på att bli sjuk är det vanligt att det blir många olyckor dagarna innan t.ex. febern bryter ut.

Fundera på om ditt barn kan vara på väg att bli sjuk, prova ta tempen och prata med barnet om hen känner sig konstig i kroppen på något sätt. Har någon i barnets omgivning nyligen varit sjuk?

Tänder är också en väldigt vanlig orsak till sämre kontroll. Kindtänderna längst bak kan ta flera veckor innan de bryter igenom. Perioden med fler blöta byxor kan pågå lika länge. Särskilt om flera tänder är på väg upp ungefär samtidigt.

Titta in i munnen och se om du kan se om det är rött eller svullet någonstans. Syns kanske en liten bit tand som precis kommit igenom? Då är det högst troligt att det är tänderna som spökar.

Fundera igenom om det kan finnas andra anledningar till att barnet inte mår bra fysiskt just nu.

Ny här?

Är du trött på långdragen potträning som aldrig tycks fungera? Vår bok Potträning på 3 dagar har hjälpt tusentals familjer komma på rätt spår och bli helt klara (även på natten).

Över 25 371 nöjda familjer

Mer info här

Mår inte psykiskt bra

Om ingen ny tand är på gång och barnet verkar friskt så kan det vara andra orsaker som stör barnet.

Återfall är en vanlig reaktion på att något i barnets omgivning har förändrats. Ofta är det något som gör att barnet känner sig mindre trygg.

Har ni bytt förskola eller dagmamma? Är det något barn på förskolan som retar eller på annat sätt gör ditt barn oroligt?

Har något förändrats på förskolan? Exempel kan vara att en viktig kompis har bytt avdelning, är bortrest eller sjuk en längre tid. Eller att en pedagog har slutat som ditt barn kom väl överens med.

Nya barn på avdelningen kan också påverka. Hör med personalen om de vet något.

Har ni gjort några förändringar i ert dagliga liv som kan påverka, t.ex. möblerat om, infört nya rutiner etc?

Har det skett andra förändringar i familjen eller är det någon av er som inte mår bra eller är stressad? Små barn snappar upp signaler som vi vuxna kanske inte ens tänker på att vi sänder ut.

Jesper Juul skriver i sin bok “Ditt kompetenta barn” att barn kan bete sig ”bångstyrigt” eller trotsigt som ett sätt att tala om att det är något med tillvaron de inte trivs med.

Ett exempel kan vara att de är oroliga över att föräldrarna inte mår bra, eller att det har skett förändringar som barnet inte tycker om.

Olyckorna kan alltså vara ditt barns sätt att kommunicera med dig.

Barn kan ju inte uttrycka och sätta ord på de känslor de har på samma sätt som vi vuxna. De måste därför hitta andra vägar för att få dig att förstå.

Detta är kanske den viktigaste punkten att fundera igenom i hela den här artikeln.

Man måste också komma ihåg att en förändring som för oss vuxna är en ”småsak”, kan spela mycket stor roll i barnets liv och känsla av trygghet.

Jesper Juuls bok (annonslänk) rekommenderas varmt och ger många viktiga insikter till varför barn beter sig som de gör.

För stort ansvar på barnet

Om ditt barn varit blöjfri i några veckor och det har gått bra, men nu kissar/bajsar i byxorna igen och inte säger till längre, så är detta tips för dig:

Om ert barn bara varit blöjfri i några veckor så innebär det att detta fortfarande är nytt för ert barn.

Att barnet säger till mer sällan kan bero på att ni eventuellt har börjat lita för mycket på barnets egna initiativ, och inte ger det stöd som fortfarande behövs.

Det är nämligen lätt hänt att man lämnar lite för stort ansvar på barnet att sköta hela processen själv. Speciellt när det går bra.

“Hon kan det här nu” är lätt att tänka och så glömmer man att hålla koll på signaler och rutinpotta.

Barnet tänker kanske samma sak “jag kan det här nu”, och låter det gå lite för lång tid innan det tar sig till pottan för att kissa eller bajsa. Och vips så kommer det i byxorna istället.

Att fortsätta ha koll på signalerna är särskilt viktigt när nyhetens behag har lagt sig. Att inte göra detta kan lätt ge bakslag eftersom barnet fortfarande behöver dig.

Så fortsätt att hålla koll på signaler och be barnet gå till pottan när du ser att det är dags. Och kom ihåg att vara positiv och uppmuntrande för att bibehålla motivationen. Barnet är inte redo att sköta detta helt själv ännu.

Vår erfarenhet är att man behöver stötta och uppmuntra under några månader efter att barnet blivit blöjfri, för att få allt att sätta sig ordentligt.

Fattas en pusselbit?

Att barnet börjar kissa/bajsa i byxorna mer frekvent kan också vara ett tecken på att det är någon pusselbit på vägen som fattas.

Barnet kanske inte har greppat alla stegen i rätt ordning ännu och nu har det blivit lite rörigt.

Fråga dig själv om du ansåg att ditt barn fullt ut bemästrat det här med pottan innan olyckorna började att ske.

Om svaret är nej så  är det bästa du kan göra att backa tillbaka till fas 1. Repetera med naket nedtill under några dagar.

Detta gör du i syfte att påminna barnet om processen i dess naturliga följd, och därmed få det att falla på plats igen. Det kan också vara ett bra sätt för dig att ringa in var någonstans som problemet ligger.

Att backa tillbaka och repetera är det bästa du kan börja med om du inte kan ringa in var orsaken till olyckorna ligger.

Supportforum ingår i bok-köpet

När du köper boken Potträning på 3 dagar ingår access till vårt supportforum med över 7481 medlemmar.

Över 25 371 nöjda familjer

Mer info + köp här

Testar hur länge de kan hålla sig

Ungefär 1-2 månader efter att barnet blivit blöjfri är det vanligt att barnet börjar experimentera med hur länge de kan hålla sig.

Barnet väntar då tills absolut sista sekunden med att gå till potta/toalett, innan de reagerar på att ”hoppsan nu var det visst försent”. Och så kommer det i byxan.

Detta är en övergående fas.

Du kan t.ex. säga att “ va bra att du kan hålla dig så länge, men nästa gång får du vara lite snabbare till pottan”.

Vill inte avbryta leken

Fler olyckor kan också ske därför att barnet blir lite för säker på sin sak.

Barnet vet att hen kan hålla sig jättebra och länge, men överskattar sin förmåga.

Barnet känner sig troligtvis kissnödig en längre stund, men är kanske mittuppi något och vill inte avbryta. Det kan vara en lek, TV-tittande, eller något annat som de inte vill avbryta.

Plötsligt kan de inte hålla sig längre och allt kommer i byxorna.

Om du känner dig säker på att detta är fallet, så får man vara tydlig och bestämd med att det inte är okej att inte prioritera sina behov.

Du kan sätta dig på huk, titta ditt barn i ögonen och säga att “det är inte okej att kissa i byxorna gång på gång. Du måste gå till toaletten direkt när du känner dig kissnödig”.

En naturlig konsekvens av barnets val att inte agera på sina behov kan ofta vara väldigt lärorikt.

T.ex. att det kommit kiss i favoritskorna som nu måste tvättas och torkas. Eller att en bok blivit förstörd då den fick kiss på sig eller något liknande.

Nytt syskon?

Om barnet har ett mindre syskon kan det också påverka situationen.

En bebis behöver ju av naturliga skäl mycket uppmärksamhet. Det kan helt enkelt vara så att barnet har kommit på att använda olyckor som ett sätt att fånga er uppmärksamhet på. Även om det blir negativ uppmärksamhet så att säga.

Det kan då bli en maktkamp som bara fortsätter och det kan vara svårt att veta hur man ska hantera detta.

Prova att tänka så här; hur skulle jag hantera detta om det handlade om något annat än potträning?

Tex. att barnet inte vill sitta ner och äta vid middagsbordet utan bara hoppar upp och leker hela tiden. Fundera på hur du skulle reagera då och gör likadant i den här situationen.

Ibland behöver man sätta ned foten och visa vad som gäller och vad som inte är okej och stå fast vid det. Även kring pottan.

Samtidigt som du gör detta så prova att ge ditt barn uppmärksamhet som stärker hen. Gärna i form av egen tid tillsammans med bara dig eller din partner.

Då är det bara är ni två som gör något tillsammans, och barnet får er fulla uppmärksamhet utan syskonet.

Tappat intresset

Om ni upplever att barnet har tappat intresset och därmed inte riktigt bryr sig om att det kommer i byxorna, så är detta relativt vanligt. Nyhetens behag har nu lagt sig.

Man får komma ihåg att barn tappar intresset för allt möjligt mest hela tiden, de vill helt enkelt upptäcka nya saker.

Det dem inte inser är att kissa och bajsa är något man behöver göra hela livet, och att man måste prioritera sina behov och lära sig hur man ska hantera dem.

Precis som att man borstar tänderna varje dag, eller tvättar sig.

Här är det alltså extra viktigt att man som förälder håller fast vid potträningen och vågar vara tydlig och bestämd med att nu är det detta som gäller.

Kanske är barnet helt enkelt inte säker på att det är detta som är den nya normen så att säga.

Förstoppning kan orsaka olyckor

Om ditt barn har en historik av förstoppning så kan det vara en orsak till fler olyckor. Detta är något som man väldigt sällan hör talas om tyvärr, så det finns inte mycket information att få.

Eftersom förstoppning hos småbarn är ett ökande problem idag, kan detta vara aktuellt att fundera över i många fall.

En tidigare eller pågående förstoppningsproblematik kan ha skapat en hård klump av avföring som ligger kvar i tarmen, och inte kan komma ut.

En sådan klump i tarmen kan trycka mot urinblåsan och skapa plötsliga behov att tömma blåsan. Detta kan resulterar i ”olyckor” både på dagen och på natten.

Observera att klumpen kan finnas i tarmen och orsaka problem, trots att barnet bajsar till synes normalt.

Så även om ditt barn går regelbundet på toaletten kan detta vara ett underliggande problem att se över.

Du kan läsa mer om förstoppning på 1177 i den här artikeln.

Två boktips som kan hjälpa

1. Eine slutar med blöja
Barnboken Eine slutar med blöja
stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.

”För oss lossnade det på riktigt när jag beställde hem boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc. 🙂

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.

2. Pottkalendern från Blöjfri.se
Pottkalendern från Blöjfri.se är ett pedagogiskt och roligt stöd för att hjälpa ditt barn i olika låsta situationer under potträningen. Karaktärerna i kalendern blir förebilder för barnet och inspirerar till att göra likadant. Pottkalendern innehåller dessutom två visuella stöd som är särskilt framtagna för barn som tycker det är jobbigt att bajsa på pottan. Syftet är att avdramatisera och ge barnet positiva mentala bilder.

Du kan läsa mer och köpa pottkalendern här

Andra hjälpartiklar

Mitt barn vill inte vara naken!
Barnet förstår inte hur man “får ut” kisset
Gömmer sig för att kissa/bajsa
Slutar kissa vid lyft till pottan
Inga tydliga signaler för kiss eller bajs
Vägrar sitta på pottan
Vägrar rutinpottning
Rädd för att bajsa
Rädd för att kissa och håller sig länge
Dag 5, när ska det lossna?
Fas 1 gick bra, fas 2 = total kaos
Förskolan funkar inte, hemma går bra
Inga egna initiativ till pottan
När bör man avbryta potträningen?

Allmänt om potträning

Startpunkt för dig som är nyfiken på potträning

[index]
[index]