Tips för barn som håller sig länge och är rädd för att kissa under potträningen

Upplever du att ditt barn är rädd för att kissa och håller sig länge nu när ni börjat potträna? I den här artikeln förklarar vi vad det kan bero på och hur du kan hjälpa ditt barn att komma vidare.

Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.

Problem

Barnet är rädd för att kissa och håller sig så länge att det blir obehagligt.

Varför händer detta?

Att barnet håller sig och inte vill kissa är ett tecken på att detta är nytt, konstigt och ovant.

Under blöjtiden så “småskvätter” barnet små mängder kiss i taget, och behöver egentligen aldrig tänka på att det sker. Blöjan fångar upp allt kiss hela tiden så det aldrig känns blött. Många barn är alltså inte ens medvetna om att de kissar alls, och när de börjar potträna och blöjan tas av så upptäcker de den här kroppsfunktionen, ibland för första gången.

Detta blir alltså barnets utgångspunkt när de går in i potträningen – barnet upptäcker att det kissar!

Alla barn reagerar olika på känslan av att vara blöjfri och att det kommer kiss. För vissa barn blir det helt enkelt väldigt läskigt att det kommer kiss hela tiden.

Barnet håller då inne kisset och detta skapar lite av ett moment 22.

Det som sker är att ju längre barnet håller sig, desto större tryck byggs upp i blåsan. Detta känns naturligtvis väldigt obehagligt vilket skapar mer oro.

Och ett annat problem uppstår samtidigt – ju större tryck som byggs upp i blåsan desto svårare blir det för barnet att släppa ut kisset.

Du kanske har suttit på bussen någon gång och varit jättekissenödig tills du skulle gå av? Och sen när du väl kunde gå av bussen och kissa i en buske så var det svårt att få ut kisset och du var nästan tvungen att trycka ut det? Samma sak händer för barnet i den här situationen.

Vad kan du göra?

Om du läser detta och ditt barn har panik just nu, så är vårt bästa tips att ställa barnet i duschen/badkaret och spola ljummet vatten över fötterna.

Det hjälper de flesta barn att tömma blåsan. Då får barnet, och du, lite andrum innan ni fortsätter. Man kan också låta barnet sitta med fötterna i en balja med ljummet vatten då barnet sitter på pottan.

Om ljummet vatten inte fungerar för ert barn så läs vidare om fler tips.

Det vi rekommenderar för att hjälpa barnet våga släppa ut kisset är att hjälpa det kissa oftare, så att trycket inte hinner byggas upp.

Ge barnet en mental bild

Samtidigt kan du ge barnet en mental bild som stöd: säg att inne i snoppen/snippan så finns det en liten dörr, som hen kan öppna och då kommer kisset ut.

Det kan hjälpa barnet att förstå att det är barnet själv som styr detta, att barnet kan vara med och påverka det som sker och att det inte bara “händer”.

Ge mer vätska

Bästa sättet att få mer kiss är att ge mer vätska, gärna i form av vattning frukt som barnet gillar, t.ex. druvor, melon, gurka eller apelsin.

Även fruktvatten brukar vara populärt (frukt som får dra i vatten 30 min).

Ny här?

Är du trött på långdragen potträning som aldrig tycks fungera? Vår bok Potträning på 3 dagar har hjälpt tusentals familjer komma på rätt spår och bli helt klara (även på natten).

Över 25 371 nöjda familjer

Mer info här

Använd ett engångsplastglas

I detta läge är det heller inte så viktigt var barnet kissar, utan att hen vågar släppa ut det och att ni kan fånga det i något. Så strunta i pottan just nu och försök fånga kisset i ett engångsplastglas istället.

Detta kan du ha på dig i fickan och snabbt dra upp när du ser att det är kiss på gång.

På det sättet kan du fånga lite kiss i glaset och sen säga: ”titta – du har kissat i glaset!” med glad och stolt röst. Sen kan ni tillsammans gå och hälla ut i toan och spola.

Då får barnet känna att det lyckas och det är väldigt viktigt precis i början av potträningen. Fira på det sätt som känns rätt för er.

Fortsätt så tills det fungerar bra med plastglaset. Tillslut kanske barnet t.o.m. säger till eller vill fylla hela glaset osv.

Fler tips för att hjälpa kisset ut

Annat som kan hjälpa barnet att släppa ut kisset när barnet väl sitter på pottan:

  • Hästläppar: Visa barnet hur det kan frusta som en häst, detta kan hjälpa kisset att komma ut.
  • Blåsa bubblor: Ni kan även blåsa bubblor ned i ett glas med vatten, vilket brukar vara poppis. Hjälper barnet att slappna av i rätt muskler så kisset kommer ut.
  • Porlande vatten: Du kan sätta på vattenkranen så det porlar lite ned i en kopp med vatten. Hjälper många barn att kissa.

Ta med ditt barn när du går på toaletten

Ett annat bra tips är att alltid ta med ditt barn när du själv går på toaletten, låt hen sitta på pottan bredvid dig och så kan ni sjunga något ihop eller bara prata lite. Ljudet av att någon annan kissar hjälper många barn att släppa fram kisset.

Inga rutinpottningar

Viktigt i detta är också att backa helt i allt prat/tjat/påminnelser om pottan. Inga rutinpottningar.

Vad du kommunicerar

Använd inte ord som ”rädd för att kissa” eller “ rädd för pottan”. Säg istället ”jag förstår att detta känns lite konstigt och är helt nytt för dig”. Visa att ni förstår barnet och hjälp barnet framåt på ovan sätt.

Prata om den sköna känslan i kroppen när kisset har kommit ut så att barnet lägger märke till det och minns det till nästa gång.

Sätt en timer

För att hjälpa barnet att släppa ut kisset på pottan så kan man istället för rutinkissar som du styr, använda en timer. Barnets relation till timern är neutral och fungerar ofta lättare än att du som förälder styr. Sätt den på en gång i timmen och när den piper så säger du till ditt barn t.ex. “nu piper timern, nu är det dags att gå och kissa, kom så läser jag några sagor för dig”.

Du kan låta barnet välja ut 4 böcker som ni har vid pottan och vid varje sittning så läser ni alla 4. När det är klart får barnet gå därifrån. Idén med detta är att barnet ska slappna av och att det ska komma ut kiss medan ni läser.

Ta hjälp av TV/film

Något som ni också kan prova är att låta barnet sitta på pottan ”som en stol” framför t.ex. Barnkanalen. Ge barnet ett litet juicepaket att dricka under tiden.

Ofta är detta så totalt absorberande att barnet helt glömmer av att det sitter på pottan. Vips kommer det ut kiss som då hamnar i pottan. Säg “titta – du har kissat på pottan!!!” Fira och gå till toaletten och spola tillsammans.

Detta kan också vara ett sätt att komma över den här fasen på och sen brukar det rulla på fint.

Två boktips som kan hjälpa

1. Eine slutar med blöja
Barnboken Eine slutar med blöja
stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.

”För oss lossnade det på riktigt när jag beställde hem boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc. 🙂

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.

2. Pottkalendern från Blöjfri.se
Pottkalendern från Blöjfri.se är ett pedagogiskt och roligt stöd för att hjälpa ditt barn i olika låsta situationer under potträningen. Karaktärerna i kalendern blir förebilder för barnet och inspirerar till att göra likadant. Pottkalendern innehåller dessutom två visuella stöd som är särskilt framtagna för barn som tycker det är jobbigt att bajsa på pottan. Syftet är att avdramatisera och ge barnet positiva mentala bilder.

Du kan läsa mer och köpa pottkalendern här

Supportforum ingår i bok-köpet

När du köper boken Potträning på 3 dagar ingår access till vårt supportforum med över 7481 medlemmar.

Över 25 371 nöjda familjer

Mer info + köp här

Andra hjälpartiklar

Mitt barn vill inte vara naken!

Barnet förstår inte hur man “får ut” kisset

Går undan och gömmer sig för att kissa/bajsa

Slutar kissa vid lyft till pottan

Inga tydliga signaler för kiss eller bajs

Vägrar sitta på pottan

Vägrar rutinpottning

Rädd för att bajsa

Dag 5, när ska det lossna?

Fas 1 gick bra, fas 2 = total kaos

Förskolan funkar inte, hemma går bra

Mitt barn tar inga egna initiativ till pottan

Återfall, eller “bakslag” i potträningen

När bör man avbryta potträningen?

Allmänt om potträning

Startpunkt för dig som är nyfiken på potträning

[index]
[index]