Jobbig start – barnet är ledsen och vill ta på blöjan igen

Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.

Problem

Ni har precis påbörjat potträningen, men barnet är inte med på noterna och vill ha tillbaka sin blöja.

Varför händer detta?

En del barn reagerar starkt när man tar av blöjan i början och vill att man sätter på den igen. Den här reaktionen bottnar sig ofta i osäkerhet och är helt naturlig för ett barn som spenderat hela sitt liv i blöjor.

Vad kan du göra?

Försök att ta det med ro och tänk positivt att ni kan ta er igenom det här tillsammans. Genom att bekräfta ditt barns känslor kan du hjälpa barnet förstå att det är okej att känna så och att du finns tillhands för att stötta hela tiden.

Du kan säga “Jag förstår att det här känns nytt och lite konstigt för dig. Jag finns här hos dig hela tiden”. Och därefter tillägga “Vi ska öva på hur man kissar och bajsar på pottan, det är därför vi tar av blöjan”.

Upprepa detta då och då, så att barnet inser att du förstår och vill hjälpa. Efter någon dag brukar det gå mycket bättre.

Så här skriver två föräldrar:

“Vår son på 2,5 blev väldigt ledsen å skrek efter blöjan första dagen. Det släppte framåt lunchtid efter att vi tröstat och även bekräftat hans oro”. 

“Första dagen grät å skrek min son efter blöjan och ville knappt titta på pottan. Men vi tog det med ro och tröstade och förklarade. Kl 11 första dagen kom första kissen på pottan. Dag 4 var han helt torr med byxor och klarade av en bilresa på 6 timmar!”

Två boktips som kan hjälpa

Eine slutar med blöja
Barnboken Eine slutar med blöja
stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.

”För oss lossnade det på riktigt när jag beställde hem boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc. 🙂

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.

Pottkalendern från Blöjfri.se
Pottkalendern från Blöjfri.se är ett pedagogiskt och roligt stöd för att hjälpa ditt barn i olika låsta situationer under potträningen. Karaktärerna i kalendern blir förebilder för barnet och inspirerar till att göra likadant. Pottkalendern innehåller dessutom två visuella stöd som är särskilt framtagna för barn som tycker det är jobbigt att bajsa på pottan. Syftet är att avdramatisera och ge barnet positiva mentala bilder.

Du kan läsa mer och köpa pottkalendern här


Andra hjälpartiklar

Mitt barn vill inte vara naken!

Barnet förstår inte hur man “får ut” kisset

Går undan och gömmer sig för att kissa/bajsa

Slutar kissa vid lyft till pottan

Inga tydliga signaler för kiss eller bajs

Inget bajs sedan starten på potträningen

Vägrar sitta på pottan

Säger ”kissa” för att slippa sova

Fas 2 fungerar inte, allt kommer i byxorna

Vägrar rutinpottning

Rädd för att bajsa

Rädd för att kissa och håller sig länge

Dag 5, när ska det lossna?

Förskolan funkar inte, hemma går bra

Mitt barn tar inga egna initiativ till pottan

Ständigt kiss/bajs i byxan trots kämpat länge

Återfall, eller “bakslag” i potträningen

När bör man avbryta potträningen?

[index]
[index]