Bör vi avbryta potträningen? Så här kan du tänka

Ibland är det svårt att veta vad som är rätt beslut kring att avbryta eller fortsätta, och det kan vara svårt att tänka när man står mittuppi allt. Här ger vi dig några riktlinjer som stöd i beslutet, samt tips på hur ni kan gå vidare.

Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.

Problem

Du funderar kanske på om ni borde avbryta potträningen av olika anledningar, men vet inte om det är rätt beslut.

Varför händer detta?

Att potträna kan vara tufft, utan tvekan. Det är en väldigt intensiv period, särskilt under de första dagarna. Det kan kännas som total kaos och att ditt barn aldrig kommer att greppa detta.

Det kan också kännas som om du håller på att bli galen och bara inte klarar att torka upp kiss från golvet en enda gång till. Det kan vara väldigt påfrestande alltsammans. Men ofta så många gånger värt det när du har ett blöjfritt barn. Och för de allra flesta så faller det på plats någon gång inom en 2-veckorsperiod.

Men även om det är tufft för de flesta så finns det situationer som avviker från det normala och som gör det svårt att fortsätta. Det kan vara olika orsaker som t.ex. rädsla på olika sätt, att ni blir sjuka eller någon annan oförutsedd förändring.

Vad kan du göra?

Om du känner att du befinner dig i en sådan situation och inte riktigt vet vad du ska göra, så gå på magkänslan.

Den viktigaste faktorn för om ni ska gå vidare eller avbryta är hur ni mår.

Om du känner att ditt barn mår väldigt dåligt av någon anledning, eller om du känner att du själv ligger på en konstant hög stressnivå, så är det läge att avbryta.

Barnet kan inte lära sig något om det finns en stor rädsla inblandat, och du som förälder har svårt att vara en bra lärare om du inte känner dig lugn och avslappnad.

Om ditt barn blir sjuk mitt i potträningen, vad bör ni göra då?

Det beror lite på hur pass sjuk ditt barn är och hur länge ni har varit igång. Generellt sett blir det tufft för barnet att lära sig något om det inte mår bra fysiskt i kroppen. Men om ni varit igång några dagar och kommit en bit på väg, så försök köra vidare om det går.

Hur ska ni gå vidare efter avbrottet?
Att avbryta potträningen behöver inte betyda att ni måste skjuta upp hela projektet på obestämd tid och inte kunna komma vidare alls.

Ibland behöver man bara ta en paus för att få lite andrum, smälta intrycken och hämta nya krafter. Många gånger går det bättre när man prövar igen.

Att göra en omstart
Om ni vill göra en omstart så rekommenderar vi att ni gör en paus på 2-4 veckor där ni tar bort pottan och inte pratar om potträning alls. Du kan säga till ditt barn att vi ska göra en paus på några veckor och därför sätter vi på en blöja igen under den tiden.

När perioden gått börjar ni med metoden från fas 1 på nytt.

Att gå vidare på annat sätt
Om du känner att ditt barn har behov av att närma sig pottan i lugnare tempo och med små doser i taget, så kan ni efter en paus på 2-4 veckor göra enligt följande.

Mycket lugnt och långsamt introducera tex. en kvällsrutin av att sitta en stund på pottan, utan press eller förväntningar på att något ska komma. Gör det till en mysig grej och sjung lite tillsammans, läs några böcker eller bara prata lite.

På detta sätt kan ni ändå jobba vidare och i lugn takt fortsätta mot målet. Potträningen görs då under en längre tid, ofta tar det flera månader att bli klar, men vissa barn föredrar den processen.

Boktips som kan hjälpa

Barnbok om potträningBarnboken Eine slutar med blöja kan vara till stor hjälp i olika låsta situationer som kan uppkomma under potträningen. Så här säger en förälder:

”För oss lossnade det på riktigt när jag köpte boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc. 🙂” – Emelie

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.

Har du inte läst boken Potträning på 3 dagar?

Boken ger dig en komplett plan för att hjälpa ditt barn bli blöjfri.

Över 25 371 nöjda familjer

Mer info här

Andra hjälpartiklar

Mitt barn vill inte vara naken!

Barnet förstår inte hur man “får ut” kisset

Går undan och gömmer sig för att kissa/bajsa

Slutar kissa vid lyft till pottan

Inga tydliga signaler för kiss eller bajs

Vägrar sitta på pottan

Vägrar rutinpottning

Rädd för att bajsa

Rädd för att kissa och håller sig länge

Dag 5, när ska det lossna?

Fas 1 gick bra, fas 2 = total kaos

Förskolan funkar inte, hemma går bra

Mitt barn tar inga egna initiativ till pottan

Återfall, eller “bakslag” i potträningen

Allmänt om potträning

Startpunkt för dig som är nyfiken på potträning

[index]
[index]