Lossnar det inte? Tips för att komma vidare i potträningen

Har ni påbörjat potträningen men känner att det står still? Här ger vi dig några förslag på hur ni kan komma vidare.

Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.

Problem

Ni har varit i fas 1 i flera dagar och ser inte några större framsteg.

Vad beror detta på?

Ibland tar det lite längre tid innan det lossnar.

Men det kan också bero på att ni är hemma och inne och att ni behöver göra något annorlunda för att det ska hända något.

Vad kan du göra?

Ta er ut mer

Ibland kan det vara så att man helt enkelt behöver komma ut och byta miljö. Att bara vara inne och potträna i flera dagar kan göra vem som helst galen.

För många barn är det också så att de har lättare att hålla koll på sina signaler på andra platser än i den invanda och bekväma miljön hemmavid.

Kanske är de lite mer observanta och vill inte kissa varsomhelst, och är därmed bättre på att hålla sig och säga till när ni lämnar hemmet.

Börja därför att införa mer utflykter snarast. Gärna flera gånger per dag och till olika platser. Börja med kortare turer runt 20-30 minuter och öka tiden allteftersom du känner att det går bättre.

Då lär sig barnet att hen behöver kunna hantera sina behov vart ni än kommer, att detta inte bara är något “påhitt” som numera sker hemmavid.

Barnet behöver få stöta på nya situationer, även om det blir olyckor.

Nya miljöer = nya utmaningar och det kan vara precis det som hjälper hela träningen framåt.

Gör det du kan för att hjälpa ditt barn att fånga kiss/bajs när ni är iväg och på så sätt bygga sitt självförtroende. Ta med er potta eller en resepotta ut.

Säg till ditt barn att pottan är med, visa var den finns och säg att ni kan ta fram den så fort hen blir kiss- eller bajsnödig. Det ger barnet trygghet i att ni kan hantera detta var ni än befinner er.

Att komma ut och göra andra saker än att fokusera på potträning är bra för er alla. Ibland blir man liksom lite ”sammanbiten” utan att tänka på att det sker, och att komma ut ett tag kan lätta upp stämningen.

Mer avslappnad stämning = mer avslappnat barn = tryggare miljö att lära sig i

Prova att ta bort nattblöjan

Ett annat tips är att ta bort nattblöjan om ni inte redan har gjort det. För en del barn är det förvirrande att ha blöja på natten men inte på dagen. Att då ta bort nattblöjan kan vara det som hjälper det att lossna för barnet. Så här säger en förälder:

”Mitt bästa tips är att våga ta nattblöjan, det va när vi tog bort den som det verkar ha lossnat.”

Prata om känslan

Det du också kan göra är att prata om känslan av att vara kissnödig eller bajsnödig.

Upprepa detta när du själv är nödig, säg t.ex. att ”nu känner jag att jag är jättekissnödig” och att du måste gå till toaletten och kissa.

Säg detta varje gång du går på toaletten och ta gärna barnet med dig.

Du kan lägga till lite kroppsspråk också, tex. stampa lite med fötterna, ta dig lite för magen eller stå lite med benen ihop.

Visa verkligen att du är kissnödig eller bajsnödig så barnet förstår med din hjälp vilken känsla det är hen ska hålla koll på.

För att prata om känslan av att bajset ska komma ut kan man använda sig av en klump modellera.

Håll en klump inne i handen, knyt näven så att det ser ut som en ändtarmsöppning nere vid ditt lillfinger. Sen kan du klämma ut en liten bit ”ur rumpan” och visa ditt barn hur det går till när vi bajsar och vad som händer i rumpan.

Prata också om känslan, hur det kan kännas när hen behöver bajsa. Peka på barnets rumpa och säg att där kommer bajset ut och från snoppen/snippan kommer kisset ut, så barnet förstår skillnaden.

Fortsätt att visa barnet “lerknepet” varje dag.

Två boktips som kan hjälpa

1. Eine slutar med blöja
Barnboken Eine slutar med blöja
stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.

”För oss lossnade det på riktigt när jag beställde hem boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc. 🙂

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.

2. Pottkalendern från Blöjfri.se
Pottkalendern från Blöjfri.se är ett pedagogiskt och roligt stöd för att hjälpa ditt barn i olika låsta situationer under potträningen. Karaktärerna i kalendern blir förebilder för barnet och inspirerar till att göra likadant. Pottkalendern innehåller dessutom två visuella stöd som är särskilt framtagna för barn som tycker det är jobbigt att bajsa på pottan. Syftet är att avdramatisera och ge barnet positiva mentala bilder.

Du kan läsa mer och köpa pottkalendern här

Ny här?

Skulle du vilja få en komplett plan att följa för er potträning? Vår bok Potträning på 3 dagar har hjälpt tusentals familjer att snabbt bli av med blöjorna.

Över 25 371 nöjda familjer

Mer info + köp här

Andra hjälpartiklar

Mitt barn vill inte vara naken!

Barnet förstår inte hur man “får ut” kisset

Går undan och gömmer sig för att kissa/bajsa

Slutar kissa vid lyft till pottan

Inga tydliga signaler för kiss eller bajs

Vägrar sitta på pottan

Vägrar rutinpottning

Rädd för att bajsa

Rädd för att kissa och håller sig länge

Fas 1 gick bra, fas 2 = total kaos

Förskolan funkar inte, hemma går bra

Mitt barn tar inga egna initiativ till pottan

Återfall, eller “bakslag” i potträningen

När bör man avbryta potträningen?

Allmänt om potträning

Startpunkt för dig som är nyfiken på potträning

[index]
[index]