Ständigt kiss/bajs i byxan trots kämpat länge

Även om man kämpar länge med potträningen kan det hända att barnet inte blir helt torrt och pottränat. I den här artikeln ger vi tips på hur ni kan komma vidare.

Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.

Problem

Ni har kämpat på i några veckor eller månader, men upplever fortfarande att barnet ofta kissar och bajsar i byxorna.

Vad beror detta på?

När det inte riktigt fungerar är det lätt att fastna i ett mönster och bara nöta på. Men ofta ger detta ingen förändring, utan man behöver ändra sitt tillvägagångssätt för att komma vidare.

Vad kan du göra?

Det finns olika vägar framåt beroende på vad som är det bakomliggande problemet. Steg ett är alltså att försöka ringa in vad det är som pågår. Lösningarna i det här stycket är sådant som vi redan nämnt på andra ställen i boken, men samlar de här eftersom alla är relevanta att fundera över i den här situationen.

1.Fattas en pusselbit?

Att barnet inte blir helt torrt kan hänga ihop med att det fattas en viktig pusselbit på vägen för att barnet ska förstå och kunna hantera detta fullt ut. Det enklaste sättet att ta reda på om det är fallet är att backa och börja om med metoden från början, dvs från fas ett med naket nedtill. Detta kan man med fördel göra över en helg och i den takt som man tycker att barnet behärskar de olika stegen. Att gå tillbaka och repetera är ett jättebra sätt att hjälpa barnet komma på rätt spår. Om detta ger resultat så har ni både ringat in problemet och åtgärdat det samtidigt.

2. Har barnet tröttnat?

Om du upplever att ditt barn förstår och egentligen kan alla stegen utan problem, kan det vara så att barnet helt enkelt har tappat lusten att sköta sina behov. Ofta yttrar det sig i att barnet ibland tar sig till pottan i tid (alternativt säger till) och ibland inte. Att barnet tappar intresset efter ett tag är vanligt och kan hänga ihop med att man inte ger lika mycket stöd och uppmuntran som i början. Då kan man prova att öka den positiva förstärkningen, samt vara mer delaktig vid varje tillfälle tills barnet hittar glädjen i det igen.

Att barnet tappar intresset kan också hänga ihop med att man tjatar och pratar för mycket kring pottan. Då blir det för mycket “din” process och barnet behöver känna att det är han som styr för att det ska vara roligt att göra rätt. Om du tror att detta kan vara en möjlig orsak kan du börja med att be ditt barn om förlåtelse och visa att du förstår barnets behov. Du kan t.ex. säga “Förlåt för att jag har tjatat på dig om att gå till pottan så ofta, jag förstår att du vill sköta det här själv. Från och med nu är det du som bestämmer när det är dags att kissa och bajsa”. Därefter tar du ett kliv bakåt och låter ditt barn ta kommandot.

3. Oupptäckt förstoppning?

En annan möjlig orsak till att barnet ofta kissar och bajsar i byxorna kan vara en oupptäckt förstoppning. Om barnet bajsar varje dag är det lätt att snabbt utesluta detta som en möjlig anledning, men barnet kan vara förstoppat ändå. En klump av hårt bajs kan byggas upp i tarmen och göra att tarmen utvidgas så att mjukt bajs kan passera förbi – därav att barnet bajsar till synes normalt. Klumpen kan ligga och trycka på blåsan och göra det svårt för barnet att kontrollera blåsa och tarm. Via BVC kan man komma i kontakt med en barnläkare som kan göra en bedömning och rekommendera lämplig behandling. Så här skriver en förälder:

“Under 5 månaders tid hade vår son ständiga olyckor, både bajs och kiss, från att ha varit blöjfri i ett år.Både vi och förskolan höll på att bli tokiga och vi försökte med allt för att få det att fungera. För en månad sedan besökte vi BVC och han har nu fått “medicinering” då de misstänkte en förstoppning högre upp i tarmen som tryckte på blåsan, och att han själv inte klarade av att hantera det. Och det har hjälpt! Så ett stort tips till er som är i samma sits som vi varit, med frustration, ledsna barn och föräldrar pga. olyckor som aldrig tar slut, och ett barn som verkligen försöker, ta kontakt med BVC och utred om förstoppning. Nu är han “som en ny pojke” som de säger på förskolan!”

4. Är tidpunkten rätt?

En annan faktor som kan spela in är hur livssituationen ser ut. Om barnet upplever att livet just nu känns otryggt, t.ex. på grund av en flytt, ett nytt syskon, en separation eller annan förändring, kan det påverka situationen och barnets förmåga. Att potträna och bli blöjfri kan helt enkelt bli för mycket i ett redan jobbigt läge. Ibland inser man inte detta förrän man har kommit igång med potträningen och märker hur barnet reagerar. Om detta stämmer in på er situation rekommenderar vi att ni tar en paus i potträningen tills livet känns lite lugnare och gör ett nytt försök då.

Boktips som kan hjälpa

Barnboken Eine slutar med blöja stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.

”För oss lossnade det på riktigt när jag beställde hem boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc.

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.

 

belöningssystem potträning

Pottkalendern från Blöjfri.se
Pottkalendern från Blöjfri.se är ett pedagogiskt och roligt stöd för att hjälpa ditt barn i olika låsta situationer under potträningen. Karaktärerna i kalendern blir förebilder för barnet och inspirerar till att göra likadant. Pottkalendern innehåller dessutom två visuella stöd som är särskilt framtagna för barn som tycker det är jobbigt att bajsa på pottan. Syftet är att avdramatisera och ge barnet positiva mentala bilder.

Du kan läsa mer och köpa Pottkalendern här.

Andra hjälpartiklar

Mitt barn vill inte vara naken!

Jobbig start, barnet vill ta på blöjan igen

Barnet förstår inte hur man “får ut” kisset

Går undan och gömmer sig för att kissa/bajsa

Slutar kissa vid lyft till pottan

Inga tydliga signaler för kiss eller bajs

Inget bajs sedan starten på potträningen

Vägrar sitta på pottan

Säger “kissa” för att slippa sova

Fas 2 fungerar inte, allt kommer i byxorna

Vägrar rutinpottning

Rädd för att bajsa

Rädd för att kissa och håller sig länge

Dag 5, när ska det lossna?

Förskolan funkar inte, hemma går bra

Mitt barn tar inga egna initiativ till pottan

Återfall, eller “bakslag” i potträningen

När bör man avbryta potträningen?

Allmänt om potträning

Startpunkt för dig som är nyfiken på potträning