Lyhörd och barncentrerad potträning i enlighet med BHV:s riktlinjer

BHV-sjuksköterska, välkommen hit!

Under åren har många BVC hört av sig till oss och efterfrågat material om potträning, både för internt bruk men också för att ge till föräldrar. Nu har vi skapat den här sidan där du som arbetar som BHV-sjuksköterska hittar information och material att ladda ned och använda i ditt arbete.


Stödmaterial om potträning att ladda ned:

1. Tre tillvägagångssätt för potträning, en jämförelse

En kortfattad beskrivning och jämförelse av de tre vanligaste tillvägagångssätten för potträning. Att ges till föräldrar på t.ex. föräldraträffar eller på 10-månaderskontrollen som stöd i samtalet om potträning. Hjälper till att reda ut begreppen, samt när och hur man kan komma igång.

2. Frågor & svar om potträning – ett kompendium för BHV

Ett utförligt stödmaterial om potträning för dig som arbetar inom BHV. Innehåller information om metoden som beskrivs i boken Potträning på 3 dagar, samt konkreta råd och svar på de vanligaste frågorna om potträning som BVC får. Ett barncentrerat och lyhört perspektiv.

Affisch om potträning för BVC

3. Affisch/infoblad om “Potträning på 3 dagar”

Kortfattad sammanfattning om boken och metoden Potträning på 3 dagar, att ges direkt till föräldrar eller sättas upp på anslagstavlan på mottagningen.


Lyssna på BVC-podden och få en inblick i metoden “Potträning på 3 dagar”

bild på BVC-podden

Malin Bergström, forskare och barnpsykolog på Barnhälsovårdsenheten i Stockholm, samtalar med Sofia Bergenstjerna från Blöjfri.se om potträning och metoden i boken Potträning på 3 dagar.

Lyssna här

Ladda ned sammanfattningen från podden här
Ladda ned sammanfattningen från podden här


Kort om “Potträning på 3 dagar”, metoden som hjälpt mer än 100 000 familjer

Bok - Potträning på 3 dagar

Metoden i boken Potträning på 3 dagar är en lugn och fokuserad process där föräldrar hjälper sitt barn att bli så självständig som möjligt i att hantera sina behov. Barnet lär sig att tolka sina kroppssignaler och självmant agera på dem, d.v.s. ta sig till pottan alternativt be om hjälp.

Potträningens grundläggande fas sker under några sammanhängande dagar där man tar av blöjan och guidar barnet till pottan när det kommer kiss och bajs. Processen utgår ifrån barnets behov och signaler om nödighet när de uppstår. Barnet ges tillfälle att öva många gånger under en sammanhängande tidsperiod, vilket gör det lättare att förstå hur kroppen och pottan hänger ihop. Därmed kan det också gå snabbt att lära sig.

“Vi brukar ofta rekommendera boken “Potträning på 3 dagar”  till föräldrar som behöver tips för att sluta med blöja, något som ofta görs alldeles för sent idag”.

– Eva Lans, distriktssköterska på Knivsta BVC


Vill du beställa boken till er mottagning?

Köp in boken och läs internt eller ge bort till föräldrar, alternativt ha liggande som blädder-ex på mottagningen. Här kan du läsa om de olika alternativen för att beställa.

Klicka här för information


Vanliga frågor & svar

#1. Var hittar jag mer information om metoden?

I kompendiet om potträning för BHV som finns att ladda ned på den här sidan hittar du svaren på de vanligaste frågorna om boken och metoden. Du kan också läsa mer genom att gå till den här sidan för föräldrar

#2. Finns det något material om metoden att ge till föräldrar?

När du laddar ned stödmaterialen så får du tillgång till ett informationsblad som du kan skriva ut och ge till föräldrar.

#3. Skickar ni ut blädder-ex av boken till BVC-mottagningar?

Tyvärr har vi inte möjlighet att göra det längre då det är många mottagningar som hör av sig. Information om hur du beställer blädder-ex finns här.

Har du fler frågor eller feedback till oss?

Kontakta oss här


Våra andra pedagogiska stöd – för barn som pottränar

Eine slutar med blöja

Boken om Eine stöttar barnet under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper föräldrar att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt ger barnet en viktig förebild att relatera till och härma. Utmärkt att läsa i syfte att förbereda barnet inför potträningen, eller som ett stöd vid olika typer av problem. Framtagen som ett samarbete mellan Blöjfri.se och Linnéa Almgren, socionom och socialpedagog.

Här kan du läsa på mer om Eine-boken

Pottkalendern från Blöjfri.se

Pedagogiskt stöd för familjer som hamnat i en låst situation kring pottan – för att komma vidare i potträningsprocessen. Det pedagogiska upplägget: Ett kiss- eller bajsklistermärke klistras in i en valfri potta i kalendern efter att barnet har kissat eller bajsat i sin egen potta (även goda försök bör uppmuntras). Att sätta klistermärket i en potta skapar en positiv förstärkning av det nya beteendet som barnet övar på, vilket hjälper barnet att förstå var kiss och bajs hör hemma. Karaktärerna på bilderna blir förebilder och inspirerar till att göra likadant. Pottkalendern innehåller även två visuella stöd särskilt framtagna för barn som inte vågar bajsa på pottan. Syftet är att avdramatisera och ge barnet positiva mentala bilder.

Här kan du läsa på mer om Pottkalendern

Klicka här för information om hur du beställer böckerna


Tidig potträning är bra för miljön och barns hälsa – låt oss hjälpas åt!

Genomsnittsåldern för blöjfritt är idag 4 år. Det betyder att vi använder dubbelt så många blöjor per barn idag än för bara 30 år sedan. Detta får stora konsekvenser både för miljön och för barns hälsa. Tillsammans kan vi skapa förändring – genom att informera tidigt och ge föräldrar konkreta råd och lösningar kring potträning.

Ladda ned stödmaterialet här
Ladda ned stödmaterialet här