Tips för barn som ”gömmer sig” för att kissa eller bajsa

Går ditt barn undan och gömmer sig för att kissa eller bajsa? Här förklarar vi vad det kan bero på och vad du kan göra för att hjälpa ditt barn.

Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.

Problem

Barnet går undan och gömmer sig för att göra sina behov, antingen på golvet eller i byxorna.

Varför händer detta?

Att barnet går undan och gör sina behov är ganska så vanligt. Ofta är det ett tecken på att barnet behöver vara ifred mer för att känna sig bekväm.

Att bli blöjfri är en stor omställning för barnet. Från att ha gjort sina behov ”ifred” i blöjan, så kan det för vissa barn kännas för publikt och exponerat att göra det öppet i en potta när andra ser på.

Även inför dig som är barnets mamma eller pappa.

Detta är egentligen något helt naturligt, vem vill inte vara ifred för att gå på toaletten?

Om barnet inte erbjuds den lugn och ro eller avskildhet som det önskar, kan det vara så att barnet istället väljer att gå undan och göra det på golvet eller i byxan.

Att barnet gömmer sig under ett bord, bakom en gardin eller i ett annat rum är typiskt.

Det är också vanligt att det går bra att kissa på pottan, men att barnet gömmer sig för att bajsa.

Vad kan du göra?

Det första man kan fundera på är var pottan står någonstans i hemmet. Kanske kan du ställa den på en plats där barnet får vara mer ifred? Fråga gärna ditt barn var barnet tycker att pottan ska stå.

Om problemet mest gäller bajs så kanske ni kan ha en särskild “bajspotta” som står mer avskilt dit barnet kan gå och få bajsa ifred?

Ett annat tips är att ha pottan inne på toaletten, och när du ser signaler på att kiss/bajs är på gång så hjälper du barnet att sätta sig på pottan. Sen ”glömmer” du något i rummet intill. D.v.s. du går ut från toaletten och låter barnet sitta kvar. Då kan barnet göra det hen behöver i lugn och ro.

Man kan också göra en ”bajskoja” där barnet känner sig gömd och ifred. Det behöver inte vara så komplicerat att få till och kan göra stor skillnad! Man kan tex. använda en stor kartong eller helt enkelt sätta pottan bakom duschdrapperiet. Det viktiga är att barnet upplever platsen som trygg och skyddad. En familj i vårt supportforum har låtit oss visa bilden på hur deras barn blev hjälpt av en tvättkorg. Fantastiskt!

För vissa barn går det bra att kissa och bajsa på pottan hemma, men vill inte göra det på förskolan. Då kan det vara just behovet av avskildhet som är anledningen.

I förskolans röriga och stökiga miljö är det svårt att få vara ifred på toaletten och få den lugn och ro som många barn behöver. Då kan det hända att barnet istället väljer att göra det i byxan, eftersom det är mindre exponerat.

Om ni tror att detta kan vara en möjlig orsak till kiss och bajs i byxorna på förskolan, så får ni börja med att ställa frågor till personalen. Hur går det till när barnen går på toaletten? Går alla samtidigt? Är dörren öppen, står personalen intill barnet tills färdig?

Försök identifiera hur de gör och vad det är som ert barn inte känner sig bekväm med. Kanske ert barn kan få gå sist av barnen? Kanske personalen kan låta hen få vara ifred mer? Går det att få till en variant av en bajskoja även där? Prova tipsen ovan hemmavid och se om det går att implementera på förskolan också.

Läs också gärna artikeln om tips kring förskolan här.

Ny här?

Är du trött på långdragen potträning som aldrig tycks fungera? Vår bok Potträning på 3 dagar har hjälpt tusentals familjer komma på rätt spår och bli helt klara (även på natten).

Över 25 371 nöjda familjer

Mer info här

Stöttande bok för barnet

Barnboken Eine slutar med blöja stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.

”För oss lossnade det på riktigt när jag beställde hem boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc. 🙂

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.

Andra hjälpartiklar

Mitt barn vill inte vara naken!

Jobbig start, barnet vill ta på blöjan igen

Barnet förstår inte hur man “får ut” kisset

Slutar kissa vid lyft till pottan

Inga tydliga signaler för kiss eller bajs

Inget bajs sedan starten på potträningen

Vägrar sitta på pottan

Säger ”kissa” för att slippa sova

Fas 2 fungerar inte, allt kommer i byxorna

Vägrar rutinpottning

Rädd för att bajsa

Rädd för att kissa och håller sig länge

Dag 5, när ska det lossna?

Förskolan funkar inte, hemma går bra

Mitt barn tar inga egna initiativ till pottan

Ständigt kiss/bajs i byxan trots kämpat länge

Återfall, eller “bakslag” i potträningen

När bör man avbryta potträningen?

Allmänt om potträning

Startpunkt för dig som är nyfiken på potträning

[index]
[index]