Inget bajs sedan starten på potträningen

Hjälpartikel för dig som följer metoden Potträning på 3 dagar.

Problem

Ditt barn har inte bajsat sedan ni började potträna och du känner dig orolig för att barnet ska bli förstoppat.

Vad beror detta på?

Utebliven tarmtömning är vanligt förekommande när man förändrar dagliga vanor och rutiner, även för vuxna. Tarmtömning påverkas också av hur vi mår, hur vi tänker och vilken miljö vi befinner oss i. Att börja potträna är naturligtvis en stor omställning för barnet och att det påverkar tarmen är inte så konstigt, även om barnet inte är stressat eller på annat sätt mår dåligt.

Vad kan du göra?

Håll dig lugn
Det är lätt att drabbas av panik när ens barn inte har bajsat som vanligt. Men det bästa du kan göra i den här situationen är att hålla dig lugn. Försök att inte hetsa inte upp dig, för det märker ditt barn som sannolikt plockar upp din sinnesstämning. Då kan det kännas otryggt att bajsa.

Be inte heller ditt barn att försöka bajsa eller försöka trycka/krysta bara för att se om det kan komma ut något. Tarmtömningen måste få komma av sig själv. Det bästa du kan göra är att skapa en lugn miljö kring ditt barn, hålla dig själv lugn och positiv samt hjälpa naturen på traven lite grann. 

Snabb hjälp med dessa kosttips
Våra bästa tips för att snabbt få fart på barnets mage är att ge barnet kiwi, päron eller katrinplommonpuré (finns färdigt i barnmatshyllan). Både kiwi och päron är “kornigt” och det hjälper magen igång. En fruktsallad med kiwi och päron två gånger om dagen är toppen. Katrinplommonpuré är lätt laxerande och också jättebra, dessutom gott.

Ett annat tips som fungerar bra är att “smörja” systemet inifrån med nyttigt fett. Vi rekommenderar kokosolja, 1 tsk två gånger om dagen. Kokosolja är vitt och fast i rumstemperatur och har en god mild kokossmak. Kan ätas direkt på sked eller blandas i mat, det smälter snabbt vid lätt uppvärmning. Kokosolja finns att köpa i de flesta lite större matbutiker.

Det är också viktigt att undvika mat som är stoppande. Bananer, vitt ris, ost, mjölkprodukter, vete-baserad mat och skräpmat kan bidra till förstoppning. Undvik också torkad frukt, det suger nämligen åt sig vatten i tarmen och kan skapa stopp.

Se gärna över ditt barns vätskeintag också. Det är vanligt att barn inte vill dricka några större mängder, då kan man göra det lite roligare att dricka genom att göra enkla fruktsmoothies med en stavmixer, eller lägga skivad frukt i vatten som får dra en liten stund. Det blir jättegott och på det sättet kan ni undvika socker helt.

Ett annat sätt att få i barnet vätska är att göra isglass, te.x. genom att frysa juice eller mixad vattenmelon. Det brukar vara uppskattat 🙂

Utnyttja tömningsreflexen efter måltid
Det är också bra att ge barnet möjlighet till lugna och regelbundna vanor för att bajsa och utnyttja tömningsreflexen som kommer efter att barnet har ätit, detta rådger Vårdguiden på sin hemsida.

Lämna ditt barn ifred
Du kan också prova att lämna ditt barn ifred på pottan, att få tid att i lugn och ro göra sina behov kan vara det som får det att släppa. Barn från två år och uppåt har i regel större behov av att få vara ifred än yngre barn.

Skapa sunda toalettvanor
Lugn och ro är det viktigaste för att kunna slappna av och bajsa. Stäng av tv:n, musiken och be ev. syskon att inte leka så vilt medan ditt barn går på pottan/toaletten. Din egen sinnesstämning påverkar också barnet, är du stressad och har bråttom iväg blir det svårt för barnet att slappna av. Ge detta tid, det är viktigt. 

Det är också viktigt att inte skapa en pinsam situation kring att bajsa. Påpeka inte att det luktar illa när ditt barn har bajsat och skratta inte åt något som har med detta att göra, såvida ni inte skojar tillsammans om något. Gör detta till det mest naturliga i världen.

När ska man kontakta vården?
Om ditt barn inte har bajsat på några dagar och du känner dig orolig rekommenderar vi att du kontaktar vården och följer deras råd.

Boktips som kan hjälpa

Barnboken Eine slutar med blöja stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.

”För oss lossnade det på riktigt när jag beställde hem boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc.

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.

Andra hjälpartiklar

Mitt barn vill inte vara naken!

Jobbig start, barnet vill ta på blöjan igen

Barnet förstår inte hur man “får ut” kisset

Går undan och gömmer sig för att kissa/bajsa

Slutar kissa vid lyft till pottan

Inga tydliga signaler för kiss eller bajs

Vägrar sitta på pottan

Säger “kissa” för att slippa sova

Fas 2 fungerar inte, allt kommer i byxorna

Vägrar rutinpottning

Rädd för att bajsa

Rädd för att kissa och håller sig länge

Dag 5, när ska det lossna?

Förskolan funkar inte, hemma går bra

Mitt barn tar inga egna initiativ till pottan

Ständigt kiss/bajs i byxan trots kämpat länge

Återfall, eller “bakslag” i potträningen

När bör man avbryta potträningen?

Allmänt om potträning

Startpunkt för dig som är nyfiken på potträning