Vad innebär ”fas 1,5” och när bör du använda det?

Om ni har varit hemma och övat i fas 1 under 2-3 dagar, men ändå inte känner er riktigt redo att gå över till fas 2, finns ett mellansteg ni kan göra.

Vi kallar det “fas 1,5” och det innebär kortfattat att du fortsätter att ha barnet naket nedtill när ni är hemma, men att du introducerar kortare utflykter med kläder på.

Att ta sig utanför den trygga och invanda hemmamiljön är ett nyttigt steg som kan hjälpa hela processen framåt. Dessutom är det viktigt att komma ut så att ni inte blir instängda hemma, vilket kan påverka er negativt.

Läs mer under fas 2 om hur du kan lägga upp utflykterna, samt hur du hanterar rutintillfällen.

Boktips som stöd för barnet

Barnboken Eine slutar med blöja stöttar ditt barn under potträningen och förklarar visuellt, på ett enkelt och tydligt sätt, de grundläggande stegen i att använda potta eller toalett. Boken hjälper dig att prata om kroppen och pottan på ett pedagogiskt sätt, samt involverar ditt barn i en dialog. Eine blir ditt barns “vän-stöd” i olika situationer.

”För oss lossnade det på riktigt när jag beställde hem boken om Eine – bra att kunna referera till någon annan som kissar i pottan etc. 🙂

Du kan köpa Eine som e-bok här eller som tryckt bok här.


Andra hjälpartiklar

[index]
[index]