När man vill hjälpa sitt barn att bli blöjfri uppstår ofta frågan om det är bäst att börja med en potta eller med en toasits. Det kan kännas lockande att börja använda toaletten direkt och därmed hoppa över pottan, men vi rekommenderar starkt att du börjar med en vanlig potta.
Pottan ger en bättre sittposition för barnet och förenklar starten avsevärt när man behöver vara snabb för att hinna fram i tid. I den här artikeln förklarar vi varför, samt listar för- och nackdelar med de olika alternativen. Vi förklarar även skillnaden mellan en liten och stor potta (även kallad pottstol).
Sittpositionen är viktig, särskilt när barnet ska bajsa
Att barnet sitter rätt på pottan eller toaletten är viktigt. Barnet bör sitta med benen isär och med stöd för fötterna så att dessa vilar platt mot underlaget. Knäna bör befinna sig i en nivå högre än höfterna, vilket gör det lättare att slappna av och tömma tarmen fullständigt. Fullständig tarmtömning är viktigt för att undvika förstoppningsproblematik (gäller även för vuxna). Därför är pottan mer fördelaktig ur det här perspektivet eftersom den ger barnet en hukande sittposition.
Många toasitsar ger barnet en felaktig vinkel där höfterna är belägna högre än knäna, vilket alltså försvårar tarmtömningen och kan bidra till ofullständig tarmtömning (som i sin tur kan orsaka förstoppning).
Dessutom är det i många fall omöjligt för små barn som sitter på en toasits att nå ned med benen till en pall och därmed sitta korrekt. Om barnet är stort nog att använda en pall är det viktigt att den är tillräckligt hög så att fötterna kan vila platt mot pallens ovansida.
Nedan gör vi en jämförelse i punktform mellan potta och toasits för att göra det mera överskådligt.
Fördelar med potta
- Kan enkelt flyttas runt i hemmet, vilket är en stor fördel precis i början på potträningen
- Mer ergonomisk sittposition när barnet är litet
- Förenklar och förbättrar tarmtömningen
- Även små barn kan bli självständiga eftersom pottan är lättillgänglig
- Bra när det är bråttom, barnet behöver inte klättra upp på en pall+toalett först
Nackdelar med potta
- Behöver rengöras eller sköljas ur efter varje användning
Fördelar med toasits
- Enklare rengöring
- Barnet använder samma plats för att göra sina behov som övriga familjemedlemmar, vilket kan öka känslan av samhörighet
Nackdelar med toasits
- Kan ge barnet fel sittposition och därmed försvåra tarmtömningen
- Svår att klättra upp på själv, speciellt för små barn
- Svårt i början, att hinna till toaletten i tid
- De minsta barnen behöver övervakas vid varje tillfälle då de kan trilla av toaletten
- Svårt för mindre barn att bli självständiga
Sammanfattning
Pottan har betydligt fler fördelar än toasitsen och vår rekommendation är att ni börjar med potta. Det innebär lite mer rengöring, men för barnet är det en stor fördel att kunna sitta rätt.
Även om pottan är bäst att börja med så är det en fördel att också ha en toasits hemma redan från början. Vissa barn föredrar den och då är det bra att ha en lättillgänglig, och förr eller senare kommer ni att börja använda toaletten oavsett.
Tips: För er som använder en toasits kan det vara en fördel att försöka arbeta bort den så snart som barnet kan sitta på toaletten och hålla i sig själv. Anledningen till detta är att när barnet sitter på toaletten utan toasits så kan barnet enkelt ”hänga ner” rumpan i hålet och sitta med benen brett isär, och därmed få en bättre hukande sittposition.
Tips 2: Även vuxna som använder toaletten bör ha en pall under fötterna för att uppnå rätt vinkel och därmed förbättra tarmtömningen. Vi rekommenderar en Squatty Potty som (affiliatelänk). Se gärna deras roliga och informativa reklamfilm på samma sida.
Stöd och hjälp att bli blöjfri?
Köp och läs boken Potträning på 3 dagar i lugn och ro utan risk! Du har 60 dagars pengarna-tillbaka-garanti. Supportforum med över 12 481 medlemmar ingår i bok-köpet. I boken visar vi dig hur du går tillväga för en lyckad potträning, anpassad till ditt barn, och vi hjälper dig att undvika vanliga misstag på vägen.
Över 103 217 nöjda familjer!
Potta eller pottstol?
Vilken potta är bäst att köpa – en vanlig (liten) potta eller en pottstol? Vad är skillnaden egentligen? En pottstol är både högre och större än en vanlig potta. Pottstolar har ofta både ryggstöd och armstöd för att det ska bli bekvämare att sitta på pottan under längre stunder. De kan ibland vara utformade som en miniatyrtoalett eller se ut mer som en liten pall, nedan ser du tre exempel.
Vi rekommenderar att du köper en liten vanlig potta istället för en pottstol, baserat på nedanstående:
- Pottstolens sitthöjd är högre än en liten potta vilket gör sittpositionen mindre ergonomisk.
- För dig som följer metoden i boken Potträning på 3 dagar lämpar sig en pottstol inte lika bra, eftersom den är svårare att flytta runt i hemmet (vilket är viktigt i början), samt inte lika smidig att ”skjuta in” under ditt barn då detta behövs.
- Vi rekommenderar inte att man uppmanar barnet att sitta långa stunder på pottan, det blir långtråkigt och leder ofta till pottvägran. Därför är ryggstöd och armstöd helt onödiga.
- En pottstol är större och bulkigare vilket tar mer plats i badrummet.
I den här artikeln har vi listat våra rekommenderade inköp för potträning, med tips på bra pottor, toasitsar och resepottor.
Andra har också läst:
Potträning: STOR checklista med våra bästa tips!
Detta är Blöjfri.se’s stora guide om potträning Syftet är att hjälpa dig fatta rätt beslut…
Potträningsmyt: ”Ju längre man väntar, desto mer redo blir barnet”
Väntar du också på att ditt barn ska bli redo för potträning? Kanske funderar du…
Tidslinjen i potträning – inlärningsstegen som bygger på varandra
Att hjälpa sitt barn bli blöjfri kan stundtals kännas som en enda röra. Ofta är…
Sluta med blöja: 3 tips för barn som VÄGRAR
Många barn vill inte sluta med blöja. I den här artikeln går vi igenom 3…
Varför trosor och kalsonger FÖRSVÅRAR potträningen
”Vi har testat potträning med tösen i omgångar. I somras vid 2,5 år testade vi…
Så vänder du situationen när barnet vägrar pottan
Även om du och ditt barn påbörjar potträningen med glatt humör och de bästa intentioner,…
Därför bör du ta initiativet till pottan (och inte vänta ut ditt barn)
Många föräldrar vill vänta med potträningen tills deras barn själv tar initiativet. Det är en…
Vanliga orsaker till låsningar vid potträning
Många familjer som pottränar stöter på något typ av problem på vägen och upplever att…
Tips och råd för att hjälpa ditt barn bajsa på pottan
Ett av de vanligaste problemen som kan uppstå när man pottränar är att barnet inte…