Tips och råd för att hjälpa ditt barn bajsa på pottan

3-åring sitter på potta

Ett av de vanligaste problemen som kan uppstå när man pottränar är att barnet inte vill bajsa på pottan. Ofta går det bra att kissa på pottan, men att bajsa i den kan vara betydligt mer dramatiskt. Med hjälp av Pottkalendern och de två visuella stöden framtagna för just den här problematiken kan ni komma långt. I den här artikeln ger vi några extra tips och råd på vägen. Och kom ihåg – ni är absolut inte ensamma om detta!

Artikeln är ett extra stöd till dig som köpt

Bekräfta ditt barns känslor

Börja med att bekräfta ditt barns känslor och visa att du förstår att det känns jobbigt. Sätt dig på huk eller på knä så du kommer ned på ditt barns nivå och skapa ögonkontakt. Säg “Jag förstår att det här känns nytt och lite konstigt för dig. Jag finns här hos dig hela tiden.”

Skapa en lugn och trygg atmosfär

Att bajsa är betydligt mer kopplat till våra känslor än att kissa. För att barnet ska våga bajsa på pottan är det viktigt att stämningen är lugn och trygg utan press. Se till at ni har gott om tid på er och inte måste skynda iväg någonstans. Ha gärna en korg med böcker intill pottan som barnet kan sitta och läsa i lugn och ro, detta kan hjälpa barnet att slappna av.

Rätt sittposition

Att barnet sitter rätt på pottan eller toaletten är viktigt. Barnet bör sitta med benen lite isär och med stabilt stöd för fötterna. Knäna bör befinna sig i en nivå högre än höfterna vilket gör det lättare att slappna av och tömma tarmen fullständigt. Att använda en potta är bättre än toaletten ur det perspektivet. För att underlätta ännu mer kan man lägga några böcker under barnets fötter. Om barnet använder en toalett är det viktigt att ha stöd under fötterna med hjälp av en pall i en höjd så att rätt vinkel uppnås. Benen ska alltså inte hänga och dingla.

Mat som hjälper barnet att bajsa

För att göra det lättare att bajsa är det bra att ge mat som gör bajset mjukt samt som sätter fart på magen. Nyttigt fett smörjer systemet inifrån och gör det lättare att bajsa. Avokado, kokosolja och kokosmjölk är bra fett som också smakar gott och går att blanda in i mat eller i en smoothie. Kiwi, päron och katrinplommonpuré är jättebra för att sätta fart på magen och förebygger förstoppning.

Läs böcker på temat bajs

Att läsa böcker på temat är ett jättebra sätt att öka förståelsen för vad bajs är och för att barnet ska förstå att alla människor och djur bajsar varje dag. Bra pedagogiska boktips är , samt . Den sistnämnda är på engelska men har knappt någon text så den går lätt att översätta. Jättebra även för de allra minsta. Man kan också studera hundar eller andra djur som bajsar utomhus. Det viktiga är att barnet förstår att det är normalt att bajsa och att alla gör det.

bok för bajsförståelse Alla bajsar .

Behöver ditt barn lugn och ro?

En del barn vill inte bajsa när någon tittar på, inte ens mamma eller pappa. Detta kan vara en bakomliggande orsak till att barnet inte vill bajsa i pottan utan istället går iväg och bajsar mer avskilt i byxan eller på golvet. Om ni upplever detta så prova att ge ditt barn mer avskildhet genom att gå ut från rummet där pottan står eller vända dig om och t.ex. rota i ett skåp, vik lite tvätt eller liknande så barnet inte känner sig uttittad och under press. Ni kan även ha en särskild ”bajs-potta” som står mer avskilt hemma, t.ex. bakom en dörr eller i ett hörn.

Rollspel med dockor eller gosedjur

Visa ditt barn hur dockan eller gosedjuret plötsligt känner sig bajsnödig och vill till pottan och bajsa. När det har bajsat klart låtsas ni torka lite i rumpan med toapapper. Sen kan ni tömma i toan och spola tillsammans. Därefter kan du säga att ”nu känns det skönt i magen när dockan har bajsat” för att knyta an till en positiv känsla efter man bajsat. Kanske får dockan eller djuret sätta ett klistermärke i pottkalendern för att barnet ska se hela sekvensen? Idén är att barnet kanske vill härma och göra likadant.

Hitta på en knasig sång ihop

Varför inte hitta på en rolig sång om att bajsa ihop med ditt barn? Ta en melodi som barnet känner till och hitta på några nya meningar på temat, det behöver inte alls vara komplicerat. Brukar vara mycket uppskattat och kan locka till skratt som gör situationen mer avslappnad.

Om barnet ber om en blöja att bajsa i

En del barn som inte vill bajsa på pottan ber om en blöja att få bajsa i. Vi rekommenderar att du i första hand försöker hjälpa ditt barn igenom rädslan på annat sätt. Om du ändå känner att du vill ge ditt barn en blöja att bajsa i så kan man göra det som en process där man gradvis arbetar bort blöjan. Börja med att låta barnet bajsa i blöjan inne på toaletten. Då lär du barnet den rätta platsen att bajsa på. Fortsätt med att låta barnet sitta och bajsa med blöjan på, fast på pottan. När barnet är van vid detta, testa att ta av blöjan och lägga den i pottan och be barnet att sätta sig och bajsa på pottan, ned i blöjan. Du kan också testa att klippa ett hål i blöjan så att den fortfarande sitter fast på barnets kropp men att bajset hamnar i pottan. Visa barnet innehållet i pottan och häll sen ned bajset i toaletten, be barnet vinka hejdå till bajset och spola. Successivt arbetar ni er fram till att ta bort blöjan helt.

Här hittar du artikeln om vanliga orsaker till låsta situationer under potträningen