Pottkalendern från Blöjfri.se – Ett pedagogiskt och roligt stöd för er potträning

Söker du ett pedagogiskt stöd för er potträning, eller har ni kanske fastnat och kommer inte vidare? Med den här pottkalendern kan du hjälpa ditt barn på vägen mot att bli blöjfri.

Upplägget som bygger på en unik pedagogisk idé

Så här fungerar det: Ni sätter ett kiss- eller bajsklistermärke i en valfri potta i kalendern efter att ditt barn har kissat eller bajsat i sin egen potta. Även goda försök bör uppmuntras av dig som förälder.

Att sätta klistermärket i en potta skapar en positiv förstärkning av det nya beteendet som ni övar på, vilket hjälper barnet att förstå var kiss och bajs hör hemma.

Karaktärerna på bilderna blir förebilder för ditt barn och inspirerar till att göra likadant. Dessutom är det roligt att klistra!

Köp Pottkalendern här

Exempel på hur kalendern ser ut inuti

Pojke sitter på potta

Tomt uppslag

Grön potta med klistermärken

Potta med klistermärken

Flicka på toa

Toa med klistermärken

Detta ingår i kalendern:

  • 288 kiss- och bajsklistermärken
  • 8 pedagogiska uppslag med olika karaktärer och pottor/toaletter
  • Gör det roligt att bajsa med hjälp av bajsformer och en rutschkana!
  • Färglägg ert eget uppslag
  • Extra material online: diplom, hjälpartiklar, fler klistermärken m.m

Dessutom: Stöd för barn som inte vill bajsa på pottan

Att bajsa på pottan är något som många barn upplever som jobbigt. Därför har vi utvecklat två visuella stöd för just detta problem, som du hittar i mitten på kalendern. Syftet är att avdramatisera och ge ditt barn positiva mentala bilder.

Köp Pottkalendern här

Därför har vi tagit fram den här pottkalendern

Sedan 2015 har vi stöttat tusentals familjer i att bli blöjfria, och vägen mot målet ser olika ut för alla. För en del går det som på räls, medan andra får kämpa med olika motgångar på vägen.

Syftet med pottkalendern är att på ett pedagogiskt och roligt vis hjälpa er vidare i potträningsprocessen, och den kan också användas som ett allmänt stöd.

I vilka situationer kan den vara till hjälp?

I alla situationer där man vill hjälpa sitt barn komma vidare i potträningen. Det kan t.ex. vara om barnet inte vill sitta på pottan, är rädd för den, eller har tröttnat på den. En annan vanlig situation är när barnet bara vill bajsa i en blöja, och behöver lära sig att göra det på pottan istället.

Självklart kan pottkalendern vara till hjälp även om man inte befinner sig i någon låst situation.

Vad skiljer den från andra pottkalendrar på marknaden?

Vanligtvis är en pottkalender upplagd precis som en vanlig kalender, och tanken är att barnet ska sätta klistermärken på ”rätt dag och rätt plats”. Vi menar att det är alldeles för avancerat för barn i potträningsålder, och egentligen främst syftar till att göra föräldrarna motiverade.

Genom att istället lägga fokus på färgglada pottor och karaktärer, och låta barnet sätta klistermärket där det själv vill, så blir hela processen mer pedagogisk, rolig och i slutändan bättre för barnet.

Vi som har tagit fram pottkalendern

Sofia & Michael Bergenstjerna
Sofia och Michael driver Blöjfri.se och är författare till boken Potträning på 3 dagar. Genom sin bok och metod har de visat att barn kan bli blöjfria betydligt tidigare, snabbare, och enklare än vad många tror är möjligt idag. Blöjfri.se har hjälpt över 103 935 svenska barnfamiljer att bli av med blöjorna.        

Charlotta Bergenstjerna
Charlotta är illustratör och formgivare inom en mängd olika områden. Hon har illustrerat de fina bilderna till den här pottkalendern, samt till barnboken Eine slutar med blöja.

Samarbete
Den pedagogiska idén i pottkalendern är utvecklad i samarbete med socionom och socialpedagog Linnéa Almgren samt producent Erik Almgren.

Köp Pottkalendern här