Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna kring Potträning på 3 Dagar. Först hittar du svar på frågor om boken och metoden och en bit längre ned svar på tekniska frågor om t.ex. nedladdning av boken, betalning osv.

Babybjorn-potta-rosa

Frågor om boken

Är det verkligen möjligt att potträna sitt barn på 3 dagar?
Alla vet att potträning är en lång och mödosam process, eller hur? Eller är det kanske så att vi har tappat kunskapen om hur man gör helt och hållet? Att potträna behöver inte ta lång tid om man har en konkret plan att följa som är upplagd på ett pedagogiskt sätt.

Så vad kan du förvänta dig på tre dagar?

Med den här metoden etablerar ditt barn ett nytt beteende under de allra första dagarna. Barnet lär sig att känna igen sina egna kroppssignaler och att på eget initiativ agera på dem. Men de flesta barn behöver lite mer tid för att få de nya kunskaperna att verkligen sätta sig.

På tre dagar kan du alltså förvänta dig att ditt barn lär sig grunderna och kan bli relativt självgående, men att det krävs en del finslipning under en tid därefter. Barnet behöver få tid att praktisera de nya kunskaperna i den vanliga vardagens olika situationer. Räkna alltså med en del olyckor då och då men se det som en naturlig del av processen.

Det finns självklart barn som blir helt torra på tre dagar och i princip aldrig har en olycka därefter. Detta är fullt möjligt men om det kommer att hända ditt barn eller inte är svårt att säga på förhand.

Vi kan alltså aldrig garantera att ditt barn kommer att bli helt torrt på tre dagar. Alla barn är olika, befinner sig i olika utvecklingsfaser och reagerar olika på olika situationer. Det vi däremot kan lova är att du får ett rejält försprång jämfört med om du skulle göra detta mer sporadiskt och utan att ha en plan. Kanske flera års försprång..

Helt klart värt att prova, eller hur?

Vad går den här metoden ut på?
Målsättningen med den här metoden är att ditt barn skall lära sig att lyssna på sin kropp och agera på dess behov. Därmed kan barnet utveckla självständighet kring sina toalettbehov (i den mån det är möjligt) och inte vara beroende av dig som förälder hela tiden.

Att potträna innebär att man hjälper barnet att lära sig ett nytt beteende för var kiss och bajs hör hemma. Den här metoden är upplagd så att den inlärningen görs så tydlig och enkel att greppa för barnet som möjligt. Därmed kan det också gå snabbt att lära sig!

Metoden grundar sig i att du guidar ditt barn på en kroppslig och mental upptäcktsresa. Det handlar dels om att hjälpa ditt barn igenom de olika medvetandesteg som krävs för att lära sig att gå på pottan istället för att kissa där det står. Dessutom handlar det om att ditt barn ska lära sig att kontrollera kroppen så att kisset/bajset hamnar på rätt ställe.

Detta varvas med lek och mycket uppmärksamhet i en positiv och trygg miljö.

Metoden är enkel i sitt upplägg. Det som gör den effektiv är att den är fokuserad och att du arbetar konsekvent med ditt barn under den första tiden, så att de nya kunskaperna sätter sig. Metoden kräver dedikerad tid och tålamod, det är ingen enkel väg, men snabb.

Kort och gott – detta är snäll och smart potträning som fungerar.

Är detta en hård och stressande metod för barnet?
Att potträna sitt barn på så kort tid som bara några få dagar kan upplevas som kontroversiellt av somliga.

När vi berättar om hur vi gjorde med vår dotter tror vissa att vi använde oss av hårda metoder och tvång för att lyckas. Men när hörde du talas om ett framgångsrikt tillvägagångssätt som var baserad på tvång senast?

Den här metoden är allt annat än hård mot barnet, tvärtom. Den kombinerar omtanke och lekfullhet med tydliga instruktioner och tålamod. Det kommer att vara utmanande dagar för dig som förälder, men ditt barn skall bara ha roligt på vägen. Detta är jätteviktigt.

Till vilken åldersgrupp riktar sig detta?
Den här metoden riktar sig till barn som kan gå till och från pottan själva och följa enklare instruktioner, dvs från ca 18 månader och uppåt. Det finns ingen övre gräns för när metoden inte lämpar sig längre, men generellt är det enklare att potträna ju tidigare ni börjar.

Kräver den här metoden någon pottvana sen tidigare?
Nej, ditt barn behöver inte någon pottvana alls, ni kan börja helt från början på dag 1. Har ni redan börjat potträna så kan ni använda den här metoden i alla fall, följ bara instruktionerna i boken.

Fungerar detta på både pojkar och flickor?
Ja, pojkar och flickor pottränas på precis samma sätt enligt det här upplägget.

Fungerar metoden på ett envist barn med stark vilja?
Tillvägagångssättet för att potträna med den här metoden är detsamma oavsett vilket temperament barnet har. Ett barn med stark vilja kan dock innebära mer motstånd och bestämda “nej!” när man ber dem gå till pottan exempelvis.

För dessa barn är det ännu viktigare att inte börja potträna för sent, eftersom barnet utvecklar sin självständighet mer och mer ju längre ni väntar.

Vi har provat allt, varför skulle den här metoden fungera bättre?
Om en förälder säger att “vi har provat allt” så är det troligtvis så att barnet är förvirrat. Så fort en olycka hände bytte kanske föräldrarna taktik och var inte konsekventa.

Så här skriver en förälder i ett forum:

“Bekymrar mig gruvligt för vår treåring. Han vägrar konstant att prova potta eller toan. Vi har verkligen försökt med allt enligt alla tips och råd man får genom böcker och andra föräldrar i olika forum.”

Tänk dig själv att du har en lärare som vill att du skall förstå hur något hänger ihop. Om läraren hela tiden avbryter ett förklarande exempel för att hoppa vidare till nästa så blir det rätt svårt att hänga med, eller hur?

Samma sak gäller potträning, det bästa är att vara konsekvent och inte byta taktik hela tiden. Detta är grunden i den här metoden. Men framför allt så fungerar den här metoden därför att den fokuserar på att få barnet att lära sig tolka sina egna kroppssignaler och att koppla samman dessa med pottan.

Fokus ligger alltså på att få barnet att förstå och det är också därför som det går betydligt snabbare att potträna enligt den här metoden än att bara testa sig fram enligt alla råd och tips man får.

Bör jag vänta till sommaren med att potträna?
Många föräldrar pratar om att de ska vänta med potträningen tills sommaren kommer. De vanligaste anledningarna är att föräldrarna då är lediga och har mer tid, samt att det är varmt ute. Fördelen med att vänta tills sommaren är att barnet då har lite mindre kläder på sig än på vintern, vilket kan underlätta något vid olyckor utomhus.

Men tänk på att ditt barn till sommaren kanske är hela 6 månader äldre, vilket innebär att ditt barn är svårare att potträna. Om ditt barn i sommar är äldre än 2 år så är nackdelen med att vänta klart större än fördelarna.

Med vår metod fixar du dessutom det här på betydligt kortare tid än om du pottränar mer sporadiskt. Att bara låta barnet springa omkring naket på sommaren innebär inte att det automatiskt blir pottränat. Det kan fortfarande ta månader eller år innan ni är klara om ni inte är förberedda och inte har någon bra plan.

Låt alltså inte säsongen hindra dig från att börja potträna!

Hur tränar jag tvillingar eller syskon samtidigt?
Metoden för att träna två barn samtidigt är exakt densamma som för ett barn, enda skillnaden är att det blir mer jobb på samma gång. Fördelen är att barnen kan inspireras och lära av varandra.

Se till att ni är två som pottränar tillsammans så är det lättare att hålla koll på signaler osv, särskilt under de första dagarna. Det enda ni behöver tänka på utöver detta är att det krävs två pottor per våning i huset.

Är potta eller toalettring bäst att börja med?
Vad ni väljer att börja med är helt upp till er och det som ert barn gillar bäst. Att börja med en potta har dock fördelen att den kan placeras var som helst i hemmet, vilket underlättar starten när du måste vara snabb med att hjälpa ditt barn till pottan.

Å andra sidan, att använda en potta innebär att du måste städa ur den efter varje gång barnet har använt den, och den är svårare att ta med när ni lämnar hemmet än vad en toalettring är.

En lösning kan vara att börja med potta och använda det i några veckor då potträningen fortfarande är något nytt för ditt barn, för att sedan byta till en toalettring.

Vilken potta är bäst?
Det finns några saker att tänka på när man skall köpa en potta:

  Om du skall potträna en pojke är det bra med ett högre stänkskydd fram, tills barnet lärt sig att hålla ned snoppen i pottan när han kissar. Annars blir det lätt att kiss hamnar utanför pottan.

  Att pottan är lätt att rengöra är också en stor fördel, av den anledningen rekommenderar vi Babybjörns potta med löstagbar insats. Den kan du bara lyfta ur och enkelt rengöra utan att behöva tvätta av hela pottan varje gång. Detta underlättar eftersom det annars lätt rinner kiss utmed pottans sida när du vänder den upp och ner, och detta måste du annars tvätta bort varje gång.

  Ett litet ryggstöd är också skönt och kan göra att barnet slappnar av lättare.

Vilken toalettring är bäst?
Vi har själva använt IKEAs toalettring och den har fungerat bra samt passar på alla toaletter, även på flygplanet. Enda nackdelen är att den är relativt stor och tar därmed mer plats under vagnen, på resan osv. Babybjörns toalettring är justerbar för att kunna passa alla toaletter men är också relativt stor. Detta är dock en fördel för barnet som sitter bekvämt och säkert tack vare gummilisten under sitsen som håller den på plats utan att halka omkring.

Hur snabbt läser jag boken?
Boken är på 157 sidor och du läser den från pärm till pärm på ca två timmar.

Börja potträna redan idag!

Köp e-boken här

Till priset av 2 blöjpaket (250 kr) får du e-boken levererad till din e-post omedelbart och kan komma igång direkt.

Skulle du inte vara helt nöjd efter att du har genomfört metoden så får du pengarna tillbaka. Maila oss så returnerar vi köpet direkt utan krångel.


Gacykel-retro-tra

Tekniska frågor

Vad är en e-bok?
En e-bok är en bok i elektroniskt format som du kan läsa på en dator, mobil eller surfplatta.

I vilka filformat leveras boken?
Boken finns både som epub-fil och som pdf-fil och du får båda när du köper boken. En epub-fil är anpassad för att läsas på både dator, mobil och surfplatta. En pdf-fil läses bäst på en dator och lämpar sig även för utskrift.

Hur gör jag för att läsa boken på mobilen?
För att läsa en epub-fil på mobilen så behöver du en läs-app på din telefon. Beroende på om du har en Iphone eller Android-telefon så finns några olika appar att välja på.

Har du en Iphone, gå då till Appstore och sök efter “iBooks” samt ladda ned den appen till din mobil. När det är klart öppnar du mailet på din telefon med nedladdningslänken och klickar på epub-filen, då kan du välja hur du vill öppna filen. Där väljer du iBooks. Boken kommer då att sparas ned i ditt iBooks-bibliotek och samtidigt öppnas så att du kan börja läsa den direkt. När du stänger ned appen så är boken fortfarande kvar i iBooks och när du öppnar den igen så kommer du till det stället där du sist lämnade texten. Mycket smidigt.
Har du en Android-telefon, gå då till din motsvarande Appstore och sök efter “Google Play Books” samt ladda ned den appen till din dator. Gör sedan enligt anvisningarna ovan.


Vilka betalningsalternativ finns?

Du kan välja mellan att betala med kort (VISA / Mastercard) eller med Paypal.

Hur levereras boken?
Direkt efter ditt köp skickas du till en sida där du kan ladda ned boken direkt. Du får även ett mail till din angivna e-postadress med en länk till nedladdningssidan, om du inte vill göra detta direkt. Via den länken kan du ladda ned boken inom 24 timmar. Skulle du inte ha möjlighet till det, skicka oss ett mail till hej@blojfri.se så skickar vi bokfilerna till dig – med glädje!

Hur returnerar jag boken om jag inte blir nöjd?
Du har hela 90 dagar på dig att returnera ditt köp om du inte skulle vara nöjd! Skicka oss bara ett mail till hej@blojfri.se så returnerar vi pengarna till ditt konto direkt.

Köp e-boken här